Algblomning Östersjön
Arkivbild. Foto: TT/Kustbevakningen

Östersjön alltmer lik en sjö

2:14 min

Klimatförändringarna kommer att göra att Östersjön blir alltmer som en sjö – med sötare, brunare och varmare vatten.

Östersjöns medeltemperaturen har redan stigit med cirka en grad sedan 1980-talet och med klimatförändringarna kommer den fortsätta att öka, enligt Helena Andersson som är enhetschef på SMHI:s forskningsavdelning för oceanografi. 

– Ett varmare vatten kan hålla mindre syre än ett kallare vatten, så det blir en direkt effekt där, sedan påverkas också många andra biokemiska processer, så resultatet kan bli mindre syre i vattnet, säger Helena Andersson 

Vad leder det till?

– Syrebrist är ju inte bra för många arter, vi har stora områden i dag vid bottnarna där det är så låg syrehalt att knappt några djur och växter kan leva där och de områdena skulle kunna bli mer utbredda i framtiden.

Övergödning av närsalter från jordbruk och avlopp är Östersjöns mest akuta miljöproblem. Med klimatförändringarna har Östersjöns vatten alltså redan blivit varmare vilket skyndar på algblomning och syrebrist.

I och med klimatförändringarna väntas det också falla mer nederbörd och rinna till mer vatten från floderna kring Östersjön, vilket kommer göra Östersjöns bräckta vatten sötare.

Ytterligare en faktor som väntas göra Östersjön mer lik en sjö är att löst organiskt material gör vattnet i framför allt norra Östersjön brunare.

– Vi ser att i de flesta floderna söder om Gävle i hela Sverige ökar halten av löst organiskt material, som det bruna i vatten man ser speciellt under vårfloden. Det är egentligen material som kommer från skog och speciellt våtmarker, säger Christoph Humborg som är professor vid Stockholms universitet och vetenskaplig föreståndare för Östersjöcentrum. 

– Det är en effekt vi ser reda nu och forskare i Umeå har visat att blir det brunare i vattnet så blir ljusförhållanden sämre i Östersjön. Det blir svårare för plankton och alger att växa och det blir mer bakteriesamhälle, ett system som är känsligt för syrebrist svårare för vissa fiskarter att föröka sig i ett sånt scenario, säger Christoph Humborg.

Sammanfattningsvis menar båda forskarna att klimatförändringarna gör att det blir än mer bråttom att minska utsläppen av närsalter som kväve och fosfor till Östersjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista