Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är fortfarande missnöjd med regeringens förslag om ändrade skatteregler för fåmansföretag.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är fortfarande missnöjd med regeringens förslag om ändrade skatteregler för fåmansföretag. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kronan kan stärkas nästa år

"Realtionen Dollar och krona är viktigare än euro och kronan"
1:46 min

I tisdags föll ju kronan kraftigt, efter att bland annat inflationssiffror presenterats. Men på sikt talar mycket för att kronan kan komma stärkas.

– Vi är fortsatt optimistiska i någon mening, även om vi är försiktigt optimistiska om de närmaste kvartalen, så tror vi ändå att den svenska kronan ska kunna stärkas på lite längre sikt.

– Självklart hänger ju mycket ihop med på vilket sätt Riksbanken kommer att agera framöver. Det säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på banken SEB.

I tisdags kom nya inflationssiffror, som visade att inflationen sjunkit mer än väntat, vilket återigen väckte frågan när Riksbanken ska börja höja räntan.

Dessutom är det skakigt på bostadsmarknaden, vilket också påverkar kronan, som då tappade i värde gentemot dollar och framför allt euron.

Och sett över hela året, så är kronan starkare mot alla de stora valutorna, utom just euron.

Richard Falkenhäll tror alltså att kronan kommer att stärkas under nästa år, men att den närmaste tiden kan vara lite skakig.

I samband med rapportfloden så var det flera storbolag som menade att vinsten blev lite lägre än vad den hade kunnat vara, och då på grund av valutaeffekter.

Men den senaste tiden har kronan alltså tappat i värde gentemot dollarn, och framför allt euron.

Vilket är goda nyheter för många bolag. Men eftersom det framför allt är euron som stigit, så gynnas inte exportbolagen så mycket som man kan tro.

– Sen har vi tenderat att se att för svenska exportbolag verkar relationen dollar krona vara viktigare än euro krona, säger Richard Falkenhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".