Stranderosion runt Skånes kust är ett återkommande problem.
Stranderosion runt Skånes kust är ett återkommande problem. Foto: Johan Nilsson/TT.

Statsgeolog: Hus rasar ner i havet

1:15 min

110 kilometer av Sveriges kust är utsatt för betydande erosion. Det visar den första kartläggningen av erosion längs våra kuster som SGU har gjort.

Värst drabbade är kusterna i Skåne berättar Kärstin Malmberg-Persson är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– Det beror framför allt på att vi har mycket långa sandstränder, som i Skåne och Halland och runt Öland och Gotland och vi har stränder som är uppbyggda av lösa sediment.

– När man kommer lite längre norrut i Sverige har vi mycket klippstränder, skärgård och så och de är inte alls känsliga för stranderosion på det sättet, säger Kärstin Malmberg-Persson.

Vilka problem man kan vänta som en följd av erosionen?

– De problem som redan finns är ju att stränder försvinner. Det är ju hus, byggnader, vägar infrastruktur som faktiskt rasar ner i havet.

– Sandstränder som är viktiga för turism och för folk som bor längs dem försvinner också eller bli mycket smalare. Så det är ju ganska stora problem som redan finns, framför allt i Skåne.

110 km motsvarar 0,7 procent av kusterna. Vid ytterligare sex procent finns förutsättningar för erosion. Det visar den första nationella översikten som SGU har gjort.

Fram till år 2100 väntas havsnivån stiga med cirka en meter. Kusterna i norra Sverige kommer troligen inte att drabbas av det eftersom landhöjningen kommer att kompensera för stigande hav.

– Sverige är ju lite speciellt på det sättet, vi är ju lite skyddade mot en del av de här problemen som en höjd havsnivå kommer att innebära för resten av världen för att vi har den här landhöjningen som är en rest av den nedpressning som skedde under istiden, landet håller ju alltså på och höjer sig.

Men i södra Sverige har landhöjningen avstannat och därför kommer erosionsrisken att öka ytterligare med klimatförändringarna säger Kärstin Malmberg-Persson.

– Det kommer ju helt klart att bli ett större problem och framför allt i södra Sverige, eftersom havets nivå kommer att höjas och med lite mera stormar och högre vågor dessutom så ökar ju naturligtvis känsligheten för stranderosion, Kärstin Malmberg-Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista