Statsminister Stefan Löfven på möte med EU-nämnden, flera människor står i förgunden med ryggen mot kameran
Statsminister Stefan Löfven på möte med EU-nämnden Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

C, KD, M och SD kritiska mot sociala mål inom EU

Löfven: De inte är intresserade av social trygghet
1:46 min

Flera riksdagspartier riktar hård kritik mot statsminister Stefan Löfven inför det sociala EU-toppmötet som ska hållas i Göteborg på fredag.

Det kommer att leda till mer överstatlighet inom EU, menar centerpartisten Eskil Erlandsson som är vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

– I Brysselsystemet brukar saker och ting alltid leda till att man kniper åt sig mera makt, och det tycker jag inte att EU ska ha när det gäller välfärdsfrågor. De här frågorna borde vi besluta nationellt.

– En social pelare kommer i en förlängning att leda till att fler saker kommer att tas om hand av brysselsystemet, det är jag alldeles övertygad om, säger Eskil Erlandsson, (C).

Fyra av riksdagspartierna – Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – säger absolut nej till en så kallas social pelare inom EU, som ska skrivas under på toppmötet på fredag. Det är ett dokument som innehåller 20 sociala mål som EU-länderna förbinder sig till att försöka uppnå. Rättvisa villkor på arbetsmarknaden, social trygghet och ökat tillträde till arbetsmarknaden för personer som saknar jobb är delar av innehållet. 

Moderaten Ulrika Karlsson tror att EU-kommissionen nu kommer att presentera nya lagförslag:

– Det här är att öppna pandoras ask. Vi ser redan nu ett flertal lagförslag på väg fram från EU-kommissionen, till exempel en harmoniserad föräldraförsäkring. Det här är frågor som vi anser tillhöra den nationella kompetensen och inte överstatlighet i EU, säger Ulrika Karlsson (M).

Statsminister Stefan Löfvén tillbakavisar kritiken:

– Det här innebär inte någon som helst förändring i beslutskompetensen mellan medlemsstaterna och EU, inte någon. Det här är en del av deras retorik, därför att de inte är intresserade av social trygghet och förbättrade levnadsvillkor för människor, det ligger inte på deras agenda. Då försöker de lägga ut en dimridå och säga att nu leder det här till ökad överstatlighet, för att försöka flytta fokus från frågan, säger Stefan Löfvén.

De här 20 rättigheterna, hur ska det bli något resultat av det här?

– Vi har gjort ett politiskt åtagande, att vi vill stärka den sociala tryggheten, men vi gör det på vårt eget sätt. Sverige gör det utifrån sina förutsättningar, Bulgarien utifrån sina, Portugal utifrån sina, och så vidare, säger statsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".