Zimbabwe
Foto: Jekesai Njikizana/TT

Mugabe på väg att förlora makten

4:27 min

Det mesta tyder på att den 93-årige Robert Mugabe, den förste och ende ledare Zimbabwe haft sedan 1980, nu får kliva av efter 37 år vid makten.

Läs hela direktrapporten här

Under natten och morgonen har militära enheter setts ta över alla vitala platser och byggnader i huvudstaden Harare och ute i landet. Militären säger i ett uttalande att det inte handlar om en militärkupp utan ett "ingripande".

Det är oklart exakt var Mugabe befinner sig, men mycket tyder på att hans sitter i husarrest i sitt jätteresidens i Borrowdale i utkanten av Harare. Även hans fru Grace Mugabe, som av många setts som hans efterträdare, sägs sitta i husarrest.

Det har sedan länge pågått en maktkamp om vem som ska efterträda en allt svagare och sjukligare Robert Mugabe. Kampen har stått mellan Grace Mugabe, 52 år, som på kort tid lyckats komma allt längre in i maktens sfär, och den tidigare vicepresidenten och veteranen från frihetskriget, den 75-årige Emmerson Mnangagwa, kallad "Krokodilen" för sitt sluga sätt.

I förra veckan såg det ut som om Grace hade övertaget då Robert Mugabe sparkade Mnanagagwa från hans post. Emmerson Mnangagwa flydde då landet eftersom han sade sig frukta för sitt liv.

I måndags gick så arméchefen Constantino Chiwenga ut och sa att armén är redo att agera om utrensningarna inom regeringspartiet ZANU-PF skulle fortsätta. Under natten slog militären till och tog över alla strategiska platser i landet, bland annat parlamentet och den statliga TV-stationen.

Det mesta tyder nu på att Emmerson Mnangagwa, som har täta band med militären, tar över makten i Zimbabwe. Flera rapporter talar om att situationen är lugn i Harare, där en del zimbabwier ställer sig bakom militärens agerande, medan andra är oroade över att det kan att bli våldsamt.

Frågan är nu vad som kommer att hända med Robert Mugabe, frihetshjälten från 1980, som blev despot och körde landets blomstrande ekonomi i botten på 2000-talet. Olika källor talar om att det pågår olika förhandlingar mellan parterna där också Sydafrikas president Jacob Zuma ingår, om hur krisen ska lösas.

Ett troligt scenario är att Mugabe offentligt tvingas säga att han avgår och lämnar över makten till Mnangawa, allt för att ge åtminstone ett sken av värdighet kring hans sorti som Zimbabwes starke man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista