Robert och Grace Mugabe, Zimbabwe.
Robert Mugabe och Grace Mugabe, Zimbabwe. Foto: STR

Mugabe på väg bort från presidentposten

1:19 min

Allt tyder på att militären Zimbabwe åter tagit kontroll över landet. Nu väntar folket spänt på vilket nästa steg ska bli.

Gatorna i Zimbabwes huvudstad Harare är på onsdagskvällen ovanligt folktomma. Militären är fortfarande utposterad på strategiska platser i staden, men det mesta är lugnt och över hela Zimbabwe väntar människor spänt på vad som ska hända härnäst.

Efter en dramatisk natt och morgon har det som allt mer ser ut som en statskupp gått in i en ny fas. Och spekulationerna om vad som pågår bakom kulisserna är många.

De flesta är överens om att Robert Mugabes 37 år vid makten är över och Mugabes framtid och eftermäle nu ska förhandlas fram. Om Mugabe avgår med värdighet eller om han kommer att avsättas med tvång återstår att se.

Det florerar många rykten om att militären inom kort kommer att installera den nyligen sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa att efterträda Mugabe. Andra menar att någon form av koalitionsregering ihop med den sedan länge förtryckta oppositionen förhandlas fram. 

Men ingen vet. Var presidentens fru Grace Mugabe befinner sig är också oklart. Att hon är i husarrest med sin man, befunnit sig på resa eller har flytt landet är möjliga alternativ. Oavsett vad så har hon inte setts till. Grace Mugabe såg fram till på tisdagen ut att vara vinnaren i den långa maktkampen mot vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Nu är det få som tror att hon har en politisk framtid i Zimbabwe. Åtminstone på kort sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista