Moustapha Alloush, vän och partikamrat med Saad al-Hariri.
Moustapha Alloush, vän och partikamrat med Saad al-Hariri. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Vän till al-Hariri: Han ställdes inför ett ultimatum

Spänt läge mellan Libanon och Saudiarabien
2:11 min

I Libanon växer frustationen över att den avgående premiärministern Saad al-Hariri ännu inte kommit tillbaka från Saudiarabien, rapporterar Ekots Mellanösternkorrespondent som är på plats i Libanon.

Libanons president har anklagat Saudiarabien för att ha kidnappat premiärministern men igår kväll kom uppgifter om att han planerar en resa till Frankrike rapporterar vår korrespondent i Libanon.

Vår premiärminister har inte kunnat återvända till sitt land på tolv dagar och vi anser därför att han hålls gripen i strid mot internationell lag skrev den libanesiske presidenten på sociala medier igår. 

För snart två veckor sedan chockade premiärminister Hariri Libanon genom att från Saudiarabien meddela sin avgång. Han hänvisade till en mordkomplott mot honom och anklagade shiamuslimska Hizbolla för att orsaka instabilitet i regionen.

Många anar en komplott från Saudiarabien, Hariris partikamrat och vän Moustapha Alloush tror att premiärministern ställdes inför ett ultimatum.

– Han ställdes inför ett val och om jag var Saad al-Hariri skulle jag gjort samma val. Hariri är inte en våldets man han tror på samförstånd det är därför han agerat som han gjort.

Men Adham Maamari som förestår ett sunnimuslimskt center i den näst största staden Tripoli menar att Hariri kidnappats av Saudiarabien.

– Jag är övertygad om att han hålls fången av Saudiarabien.

Adham Maamari säger att trots att Hariri företräder sunnimuslimerna var många sunnimuslimer besvikna på honom, för att han kompromissade för mycket med Iran och Hizbollah, det kan vara orsaken till att Saudiarabien enligt honom tvingade Hariri att avgå.  

Utvecklingen har skapat nya spänningar där Libanon blivit centrum i ytterligare en maktkamp mellan regionens ärkefiender Iran och Saudiarabien.

Hariri har sagt att han ska återvända till Libanon inom några få dagar men igår kväll meddelade frankrikes president Macron att Hariri bjudits till Frankrike.

Den franske utrikesministern är just nu på besök i Riyadh där han igår träffade kronprins Mohammed bin Salman och där han senare i dag väntas träffa Saad al Hariri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".