Johan Bergendorff intervjuar Melinda Gates
1 av 2
Globala hälsokorrespondenten Johan Bergendorff intervjuar Melinda Gates på KVA. Foto: Claire Straw BMGF
Melinda Gates besöker Wakhinane sjukstuga i Dakar, Senegal.
2 av 2
Melinda Gates besöker Wakhinane sjukstuga i Dakar, Senegal. Foto: ©Bill & Melinda Gates Foundation/Frederic Courbet

Melinda Gates varnar för minskad biståndsvilja

"Jag och Bill pratar med kongressledamöter för att stoppa budgeten"
1:42 min

IT-miljardären Melinda Gates varnar under ett Sverigebesök för att de globala hälsomålen är i fara när stora länder som USA hotar dra ned på sitt bistånd.

Hör en längre intervju i P1-morgon

Tillsammans med maken Bill Gates ger hon nästan 30 miljarder kronor om året till hälsoprojekt och har utsetts till världens tredje mäktigaste kvinna av affärstidningen Forbes.

– Världens biståndsengagemang är just nu vid en kritisk brytpunkt när vi börjar se rika länder tveka om de ska investera i global hälsa eller i det egna landet istället, sa Melinda Gates igår kväll när hon talade på Kungliga Vetenskapsakademin till studenter under ett evenemang för det nystartade svenska institutet för globalhälsotransformering, SIGHT.

Enligt siffror från OECD så minskade biståndet med drygt fyra procent från 2015.

Nedskärningar med tiotals miljarder kronor i den amerikanska biståndsbudgeten, bland annat till hiv-bekämpning och familjeplanering, har USAs president Donald Trump lagt fram.

– Det kommer att kosta liv för kvinnor som inte får tillgång till preventivmedel, säger Melinda Gates.

Fem miljoner människoliv kan biståndsminskningen kräva fram till år 2030 enligt forskningsberäkningar. Melinda och Bill Gates använder nu sin makt för att förmå den amerikanska kongressen att rösta emot nedskärningarna.

– Jag och Bill pratar med så många kongressledamöter vi kan för att stoppa budgeten som föreslagits av administrationen, säger Melinda Gates.

Melinda Gates hoppas också att det nya svenska globalhälsoinsitutet SIGHT som Gatesstiftelsen lagt grundplåten till ska fostra forskare som kan ta upp professor Hans Roslings fallna mantel och träda in när hon själv och Bill Gates går i pension.

– Vad vi tjänar på det här är fler globala ledare som är mycket yngre än mig och Bill. För någon dag kommer vi att gå i pension och jag ser fram emot nästa generation av ledare som kommer fram och tar upp den här manteln, avslutar 53-åriga Melinda Gates.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".