Zimbabwes president Robert Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / TT
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / TT

Lugnt i Zimbabwe efter militärens maktövertagande

2:00 min

Efter ett dramatiskt dygn i Zimbabwe vilar lugnet i huvudstaden Harare, efter att militären tog över kontrollen och satte landets president Robert Mugabe i husarrest.

Det mesta tyder på att det pågår intensiva förhandlingar mellan generalerna och landets president sedan 1980 - den 93-årige Robert Mugabe, om hur hans sorti ska genomföras.

Idag kommer också den regionala samarbetsorganisationen i södra Afrika, SADC, att hålla ett krismöte i Botswana med anledning av läget i Zimbabwe. FN och Afrikanska unionen har tidigare vädjat om att krisen måste lösas fredligt.

Mycket är fortfarande oklart, men vad som är klart är att militären agerat för att blockera Grace Mugabe, Robert Mugabes fru, från att efterträda honom på posten.

Troligen blir det så att den andre utmanaren till posten, den sparkade vicepresidenten Emmerson Mnanagagwa, blir den som efterträder Robert Mugabe som suttit 37 år vid makten.

Förhandlingar uppges nu pågå mellan Mugabe och generalerna om hur ledarskapet för landet ska se ut, och det mesta pekar på att Mugabe får lämna makten.

Även sydafrikanska ministrar och representanter för Afrikanska unionen är på plats.

Idag hålls också ett krismöte med den regionala organisatinen SADC i Botswana om läget i Zimbabwe.

Mugabe har styrt landet i 37 år sedan 1980.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista