Avstängt vid Korsvägen och hotellet där EU:s stats- och regeringschefer bor under EU-toppmötet i Göteborg.
Avstängt vid Korsvägen och hotellet där EU:s stats- och regeringschefer bor under EU-toppmötet i Göteborg. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.

Stora delar av Göteborg lamslås under EU-toppmötet

"Det enda göteborgarna kommer se av toppmötet är avspärrningarna"
9:48 min

Skolor stänger och uppemot ettusen företag kan tvingas stänga under EU-toppmötet i Göteborg. Polisen kallar det den största polisinsatsen i modern tid.

Monica Ajnestig är frisör med egen salong som tvingas hålla stängt och hon har redan märkt av att kunderna undviker att komma.

– Ingen vågar komma till oss, de är rädda för att det ska bli attentat. Det står poliser utanför med k-pistar.

– Jag förstår att de måste ha beredskap, men enligt polisen så är ju inte hotbilden så stor. Det drabbar många småföretagare i närheten. Vi förlorar mycket pengar och får ingen ersättning, säger Monica Ajnestig.

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar är kritisk till planeringen av toppmötet.

– Göteborgarna kan inte ta sig till jobb och skola, vårdcentraler är stängda. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus, att inte stå nära fönstret, säger han i P1-morgon.

– Det enda göteborgarna kommer se av toppmötet är avspärrningarna.

Men statsministerns statssekreterare Hans Dahlgren tillbakavisar kritiken. Han säger att han har stor förståelse för att invånarna kommer få det besvärligt, men han framhåller att detta är första gången som alla Europas ledare samlas för att diskutera medborgarnas villkor på arbetsmarknaden.

– Man måste se till på syftet med mötet, säger Hans Dahlgren, som också poängterar säkerheten under mötet.

– Vi har ett annat säkerhetsläge i Sverige idag. Vi har haft två terrordåd i centrala Stockholm, vi har haft en statsman och en utrikesminister som mördats.

Hans Dahlgren menar också att detta är en gyllene chans för staden Göteborg att få visa upp sig.

– Det är 500 deltagare plus minst lika många journalister som kommer få uppleva Göteborg.

Men kommunalrådet Daniel Bernmar menar att så inte är fallet:

– Deltagarna kommer att få se insidan av konferenscenter och ett folktomt Göteborg.

– Det är väldigt märkligt att låta deltagarna bo på en sida av stan och ha konferensanläggningen på andra sidan och sen en flygplats som ligger ännu längre bort. De borde haft sina möten på Landvetter, där har de goda konferensmöjligheter. Och sen kan de flyga hem, säger Daniel Bernmar i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".