Anna Ekström och studenter
Gymnasieminister Anna Ekström. Foto: Maja Suslin / TT

Anna Ekström: Klart att det inte ska förekomma i gymnasieskolan

Gymnasieministern kallar till möte efter avslöjandet
1:14 min

"Jag reagerar om ungdomar som är engagerade i elevkårer blir utsatta för mutförsök". Efter P3 Nyheters avslöjande kallar gymnasieminister Anna Ekström till möte.

P3 Nyheters granskning visar att företag har erbjudit personliga förmåner till representanter i 33 av 38 av landets största elevkårer. Det har handlat om allt från gratis studentmössor, utlandsresor, arbetsintervjuer och även alkohol. 

Elevkårerna på svenska gymnasieskolor jobbar med allt från utbildning och arbetsmiljö på skolan till att arrangera olika sociala event. Elevkåren har till exempel ofta ansvar för att arrangera studentbalen och studentmössor för alla elever.  

Flera elevkårsrepresentanter är också kritiska till hur företagen beter sig. 

– De drar mig direkt bakom och säger "kom kan vi gå och snacka lite". Sen sa de "om du väljer att jobba med oss så får du självklart din resa gratis", berättar Viktor Lundberg, som är ordförande för Hvitfeldtska Elevkår på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. 

– Jag tog det som en muta i grund och botten.

Nu reagerar även gymnasieminister Anna Ekström. 

– Jag kommer bjuda in Sveriges elevkårer för att diskutera med dem för att se om regelverket funkar bra för dem. Men också höra om det är så att det är något de behöver för att deras elevkårer ska kunna fortsätta göra ett bra jobb utan att utsättas för mutförsök, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".