Äldre par, pensionärer
1 av 2
Foto: Roald, Berit/TT
Två personer går på en väg.
2 av 2
Arkivbild. Foto: AP/TT

Pensionsålder kan höjas i flera steg

1:56 min

Regeringspartierna och de borgerliga partierna närmar sig enligt DN en överenskommelse om förändringar av pensionsystemet och troligen kommer en höjning av pensionsåldrarna ske i fler steg, enligt Ekots källor.

En kompromiss om förändringar av pensionssystemet håller sakta på att ta form enligt Ekots källor.

Bland annat lutar det som det ser ut i dag mot att de olika åldersgränserna i pensionssystemet höjs stegvis om partierna lyckas enas om en helhet.

Den så kallade riktåldern för pension skulle i sådana fall i ett upplägg kunna höjas från 65 till 66 år i ett första steg och samtidigt skulle gränsen för hur länge man har rätt att stanna kvar på en arbetsplats höjas från 67  år - eventuellt direkt till 69 år men eventuellt bara till 68.

Dessutom skulle gränsen för när man kan ta ut pension parallellt gå upp från 61 år till 62.

I ett andra steg, exempelvis efter tre år, skulle man sedan kunna gå vidare med att höja gränserna igen så att man kan gå i pension först vid 63 och definitivt stanna kvar till 69, samtidigt som riktåldern höjs från 66 till 67.

Men en kommande överenskommelse skulle också kunna innebära att man nu bara beslutar om att utreda ytterligare höjningar av åldersgränserna om tre år.

Parallellt diskuterar partierna förändringar av premiepensionen och där är det sedan tidigare känt att partierna är överens om att antalet fonder måste minskas efter anklagelserna mot fondbolaget Allra.

Det finns en mängd förslag från Pensionsmyndigheten och utredningar på olika tekniska lösningar. Men exakta regler och därmed hur många fonder som till slut skulle bli kvar, har partierna haft olika syn på.

Det som underlättar för partierna att nå fram till en kompromiss är att de borgerliga driver på för att höja åldersgränserna medan Socialdemokraterna driver på för att krympa PPM-systemet och därmed skulle de kunna enas om en helhet som båda sidor kan acceptera.

Men enligt Ekots källor dröjer det tills en helheltslösning är klar. Förhoppningen är att nå en färdig uppgörelse senast före jul så det kommer bli fler förhandlingar och därmed kan läget fortfarande förändras.

Det skulle det till och med kunna gå så långt att parterna inte lyckas enas om en helhet och då dröjer innan pensionsåldern höjs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista