Per Wästberg och Robert Mugabe.
Per Wästberg och Robert Mugabe. Foto: Dan Hansson / SvD / TT och JEKESAI NJIKIZANA

Per Wästberg om gamla vännen Robert Mugabe

6:31 min

Robert Mugabe, 93 år, ledde kampen för både Zimbabwes självständighet och mot den den vita överheten i dåvarande Sydrhodesia. I dag väntas han förhandla med militären om sin framtid.

Många bedömare tror att detta kan vara slutet för Robert Mugabe som suttit vid makten i 37 år.

Arfikakännaren och författaren Per Wästberg känner Mugabe och hans familj personligen och har följt dem i flera decennier.

– Jag har känt honom ända sedan han satt fängslad på 60-talet, och när han sedan kom ut och började frihetsrörelsen i Moçambique, men hindrades av deras dåvarande president Samora Machel som fann honom omogen och krigisk.

– Vi hade väldigt öppna samtal. Han gillade intellektuella debatter, berättar Per Wästberg. 

Mugabe kom till Sverige 1977 på sitt första utlandsbesök efter London-förhandlingarna för att få Zimbabwe självständigt.

– Han kom hit för att tacka oss och vi åt middag ihop. Jag stod vid en gryta i köket. Han tyckte det var fruktansvärt för det gör ju inga män, berättar Wästberg i P1-morgon.

Han kommer ihåg ett annat minne med den nuvarande fruktade ledaren.

– Han duschade ihop med Olof Palme i mitt hotellrum i Lagos i Nigeria. Det var bara mitt rum som hade rinnande vatten, berättar han. 

Robert Mugabe var då gift med Sally Mugabe. Han skickade henne till exil i Sverige eftersom han tyckte att det var ett säkert land "mot alla som kastade blickar på henne". Väl i Sverige fortsatte kontakten med Per Wästberg och hans familj. 

– Hon var lite av en nanny till mina barn då under 70 talet, hon lärde sig svenska och blev väldigt omtyckt.

Men Mugabe förändrades när hustrun dog, berättar Per Wästberg.

– När hon dog 1992 förlorade han sitt sista grepp om verkligheten och blev paranoid.

Han blir inte förvånad över hur det kunde gå så snett för Mugabe, hur han kunde gå från att har varit en frihetskämpe till att bli en diktator. 

– Han betraktade sig själv som en överlärare, en professor. Han hade sex olika examina, han var en lärd och beläst man. Därför trodde han att han hade rätt i allt, och fick han motstånd blev han vansinnig.

– När han fick det ultimata motståndet, nämligen ett förlorat val år 2 000, då satte han igång med att tortera människor.

Mugabe införde stränga straff mot dem som inte hade bilder på honom i sina kontor. Han förbjöd sjukhusen att vårda de som hade överfallits och utsatts för syraattacker.

– Han blev en omänsklig mördare- omänskligare än vanligt, säger Per Wästberg.

Den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som också varit chef för säkerhetstjänsten, spås ta över efter Mugabe. Just nu pågår en maktkamp mellan honom och Mugabes fru Grace. 

– En demokratisk reform är långt ifrån verklighet. Den opposition som finns i dag är svag och splittrad på grund av Mugabes undergrävande verksamhet. Eliten av advokater, akademiker och läkare har lämnat landet. Därför har militären ett övertag nu. Men det är bättre än ingenting.

– Det viktigaste nu är att få bort paret Mugabe.

Per Wästerberg säger att hans erfarenhet av Zimbabwe är att det är ett fredligt lugnt folk.

– Det som är oroande är att grannländerna dyrkar Mugabe, särskilt Sydafrika. De hade kunnat stänga av elektriciteten till Zimbabwe och på så sätt fått Mugabe på fall.

Nu tycks Mugabes dagar räknade, och frågan är hur arvet efter honom kommer att se ut.

– Afrika kommer minnas honom frihetshjälten – och han var onekligen det i början. Han lär begravas på hjältarnas kyrkogård, National Heroes Acre, i Harare. Men där hade jag hellre sett att man låtit begrava alla de han mördat.

Per Wästberg och Robert Mugabe bröt kontakten på 90-talet.

– Det finns ingen människa som jag har träffat som har gjort mig så besviken som han. Sista gången vi sågs skar han upp en tårtbit åt mig. Vi tog varandra i hand, jag sa ”nu ses vi aldrig igen” och han nickade bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista