Utanför domstolen har kravallpolis vaktat för att undvika eventuella protester.
Utanför domstolen har kravallpolis vaktat för att undvika eventuella protester. Foto: TANG CHHIN SOTHY/TT

Kambodja förbjuder oppositionsparti

2:36 min

I dag kom beslutet i Kambodjas högsta domstol om att upplösa landets oppositionsparti. 118 parlamentsledamöter och partimedlemmar får inte verka politiskt i fem år.

Det innebär att Kambodja nu i princip är en en partistat.

– Partiet har planlagt att genomföra en färgrevolution för att avsätta regeringen och därför får de inte längre finnas, sa regeringens advokat Ky Tech efter den nästan nio timmar långa förhandlingen i Kambodjas högsta domstol idag.

Allt sedan regeringspartiet och premiärminister Hun Sen nästan förlorade valet för fem år sedan har arbetet med att försvaga oppositionen pågått. Och beslutet i dag ligger helt i linjen med det.

Det innebär att 26 års arbete av FN och av världens biståndsgivare, inklusive Sverige, att föra in landet på en demokratisk väg efter folkmord - under tiden då Röda Khmererna hade makten i slutet av 70-talet och Vietnams ockupation - nu helt gått om intet.

Men parlamentsvalet ska ändå genomföras som planerat nästa sommar säger Huns Sen i en kommentar. Ett val som innebär att Huns Sen fortsätter i minst fem år till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista