Andreas Georgiou
Andreas Georgiou Foto: Petros Giannakouris/TT

Statistikchef får skulden för Greklands kris

Har orsakat skador för 1 500 miljarder kronor menar åklagare
1:26 min

Den tidigare chefen för Greklands statistikmyndighet, Andreas Georgiou, har hamnat i en härva av åtal i grekiska domstolar.

Andreas Georgiou, var den som avslöjade att den grekiska statistiken över landets ekonomi inte stämde med verkligheten.

Att Grekland hade ett ännu större underskott i sin budget, än vad som sagts,  ledde till att Grekland hamnade i en djup ekonomiskt kris med hårda åtstramningar och ideliga stödpaket och nödlån från EU och Internationella valutafonden.

Det är den rättelsen, från 2009, som gjort att Andreas Georgiou, som chef för statistikmyndigheten Elstat, dvs Grekland SCB, nu är indragen i ett antal domstolsprocesser med friande domar och överklaganden. I somras krävde till exempel återigen en åklagare livstids fängelse för statistikchefen och menar att han orsakat skador för Grekland på över 1 500 miljarder kronor och vill ge honom skulden för landets kris.

Men alla åtalen har växt ilska och vrede från ekonomer och uppmärksammats av världen statistikorganisationer. På Internationella Statistik-dagen, den 20 oktober, skickades alltså ett upprop till den grekiske premiärministern Tsipras som underströk betydelsen av oberoende statistik.

John Öhrvik, ordförande i Svenska Statistikfrämjandet, har nu deltagit i uppropet till stöd för Georgiou :

– Sanningen kan ju ibland bli lite obehaglig, och statistik har kanske förr i tiden betraktats som ganska ofarlig. Men det verkar inte som det är det längre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".