Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai
1 av 3
Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
Grace Mugabe
2 av 3
Grace Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
zimbabwe
3 av 3

Källor: Intensiva förhandlingar för att ersätta Mugabe

2:10 min

I Zimbabwe är det fortfararande militären som har kontroll och den stora frågan är vad som händer med styret av landet, efter att president Mugabe är satt i husarrest.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai har återvänt till landet och enligt flera olika källor pågår intensiva förhandlingar för att ersätta Mugabe.

Han är 93 år och världens äldsta sittande statschef. Men han är inte den som ger sig. Trots att militären har tagit över landet, delar av hans parti har vänt sig emot honom och att han själv är instängd i sitt hus i huvudstaden Harares norra förorter.

Enligt flera källor till bland annat tidningen The Guardian och nyhetsbyrån Reuters pågår det just nu förhandlingar för att få Zimbabwes ledare sen 37 år tillbaks att lämna ifrån sig makten - så att han sorti ska ha ett uns av värdighet över sig.

Bland annat ska en framträdande katolsk präst vara med och medla och det besked som kommit ut hittills via källor är att Mugabe insisterar på att hans parti måste rösta om saken, bara så kan hans framtid avgöras. Samma källor säger att även Grace Mugabe och ett antal av de ministrar som stöttat henne sitter inlåsta tillsammans med Robert Mugabe.

Maktkampen som pågår i landet nu är mellan olika falanger inom regeringspartiet, men samtidigt har oppositionen börjat agera för att finnas på plats när en framtida lösning nu mejslas fram.

Oppositionsledaren Morgan Tsvangirai kom i natt tillbaks till landet, efter att ha varit utomlands för cancerbehandling. Hans oppositionskollega Tendai Biti har meddelat att han är tillgänglig om det blir tal om någon form av samlingsregering - Biti var en djupt respekterad finansminister under de år oppositionspartiet MDC styrde landet tillsammans med Mugabe.

Den som med allra största sannolikhet är helt ute ur spelet nu är Grace Mugabe, president Mugabes fru som de senaste åren har arbetat sig upp inom regeringspartiet med siktet inställt på att ta över efter sin make. Det var när hennes falang manövrerade ut konkurrenten om makten, vice president Emmerson Mnangagwa som militären beslutade sig för att gå in, och landet hamnade i det historiska läget vi nu ser i Zimbabwe.

Under tiden är gatorna i Harare lugnare och tystare än vanligt, i ovisshetens försiktiga och oroliga väntan. Men på sociala medier blandas rykten, bitsk folkhumor och folkets egna analyser.

Som kvinnan som konstaterar hur desperata zimbabwierna är som är beredda att välkomna en statskupp som en positiv förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista