Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvården ersätter farlig greppteknik

Uppdaterat torsdag 16 november 2017 kl 13.22
Publicerat torsdag 16 november 2017 kl 14.00
"Vi vill ta det säkra före det osäkra"
1:46 min
Fängelseskylt.
Kriminalvården har tagit fram nya grepptekniker med hjälp av expertis. Foto: Jessica Gow/TT

Kriminalvården har tagit fram nya grepptekniker som kan användas vid bland annat tvångsutvisningar.

Greppen ersätter den form av nedtryckning som användes i samband med att en man avled vid en tvångsutvisning 2015.

Det var efter en granskning i Kaliber förra hösten som Kriminalvården startade en översyn.

– Vi har utvecklat tekniker som inte är kopplade mot andning i första hand och där vi jobbar mot personen i fråga ner i sittande ställning, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör vid Kriminalvården om de nya greppen.

Hösten 2016 kunde Kaliber berätta om Abdel, som vi kallade honom, som dog under en utvisning våren 2015. I det rättsliga efterspelet blev ingen inblandad dömd för något brott. Men Kaliber, som gick igenom den nedlagda förundersökningen, kunde bland annat avslöja att Kriminalvården använt ett grepp som kritiserades av experter för att det kunde försvåra andningen.

Greppet, som bestod i att trycka någon snett framåt neråt när de satt ner i flygplansstolen, var godkänt att använda inom Kriminalvården om någon till exempel gjorde motstånd. Men efter Kalibers granskning valde Kriminalvården att starta en översyn av sina grepptekniker.

– Vi vill ta det säkra före det osäkra och titta på metoder som minimera riskerna vid tvångsmedelansvändning för det är alltid en risk i att använda tvångsmedel, det ska man komma ihåg, säger Kenneth Holm.

Nu har Kriminalvården tagit fram två nya grepp med hjälp av externa experter, bland annat Rättsmedicinalverket och polisen.

– Vi har rådgjort med medicinsk expertis när vi utrett frågan och det har vi haft med oss in i arbete med att utveckla nya grepptekniker, säger Kenneth Holm.

När börjar ni använda de här nya greppen?

– Beslut är fattat att de nya teknikerna ska börja användas och det är det som gäller. Och vi har kommit långt i utbildningen också med våra medarbetare som ska använda tekniken.

Det gamla greppet, som Kaliber granskande, används överhuvudtaget längre?

– Det används inte längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".