Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaj Linna får 5,5 miljoner i förskott

Publicerat torsdag 16 november 2017 kl 13.41
Kaj Linna: Önskar att allt det här var överstökat
2:23 min
Kaj Linna
Kaj Linna, arkivbild från 15 juni 2017. Foto: Johan Nilsson/TT

I dag träffades Kaj Linna och justitiekanslern för att förhandla om ersättningen för de år som Linna varit frihetsberövad, felaktigt dömd för mord. Än har ingen överenskommelse nåtts, men Kaj Linna får ett förskott på 5.5 miljoner kronor.

I 13 år satt Kaj Linna frihetsberövad för rånmordet i Kalamark år 2004. Efter att han frikändes i våras lyftes även frågan om ersättning upp - och den väntas bli rekordstor. I ett första möte träffades i dag de två parterna, justitiekanslern och Kaj Linna, för att påbörja diskussionen om storleken på ersättningen. Linnas advokat, Thomas Magnusson, är företegen om innehållet i dagens diskussion, men kan berätta att Kaj Linna ska få ett förskott på 5,5 miljoner kronor.

– Det var inte något konstigt egentligen. Det var vad vi hade yrkat. Vi hade ett möte under två timmar och vi hann inte bli färdiga, så vi har bordlagt det, säger advokat Thomas Magnusson.

Exakt hur mycket Kaj Linna vill ha i ersättning vill advokat Thomas Magnusson inte uppge. Inte heller vilket belopp som Linna kan tänkas nöja sig med. Tidigare har de talat om summor omkring 20-25 miljoner. Det innebär att ersättningen kan bli rekordhög.

För Kaj Linna är en första utbetalning välkommen.

– Det betyder att jag kan leva ett liv som gör att jag kanske har lättare att glömma det som har hänt. Jag lever ju faktiskt på lånade pengar, så det ser ju inte så jätteljust ut. Det har jag gjort i sex månader. Nu kan jag lösa in de som har hjälpt mig fram till nu, säger Kaj Linna.

Linnas advokat Magnusson har dels yrkat på ersättning för förlorad arbetsinkomst på 30 000 kronor i månaden från gripandet fram till ett halvår efter frigivandet, enligt TT. Dessutom vill han se en skälig ersättning för den tid då Linna var frihetsberövad.

Förhoppningen är att man ska lyckas enas om ett belopp, men en överenskommelse har ännu inte nåtts. Ersättningarna utgår från färdiga schabloner, något som advokat Thomas Magnusson yrkat på att göra undantag från i Kaj Linnas fall. Schablonersättningen minskar i värde i takt med hur lång tid en person suttit frihetsberövad.

Nu ska vissa kompletteringar göras och därefter hoppas Thomas Magnusson att förhandlingarna kan återupptas. Men när ett slutgiltigt besked om ersättning kan ges är än så länge oklart.

– Kommer vi överens så går det tämligen fort. Gör vi det inte så tar ett beslut inte heller så lång tid. Men skulle det gå vidare till domstolsförhandling så kommer det att ta tid, konstaterar Thomas Magnusson.

Lyckas parterna inte nå en överenskommelse så kan justitiekanslern själv besluta om ersättning. Om Kaj Linna inte skulle vara nöjd med den summan, kan ärendet drivas vidare till domstol. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".