Polisbil i Husby
Polisbil utanför Husby tunnelbanestation. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Delade meningar om mikrofonövervakning i Husby

1:42 min

För första gången har polisen fått tillstånd att placera ut dolda mikrofoner i bostadsområden för att upptäcka brott. Mohammad och Isa i Husby är nöjda.

– Det är det här som vi behöver. De måste kontrollera det här området. Säkerhet är bra för oss. Det är bra för alla, säger Mohammad.

– Jag tycker att det är en lysande idé. Säkerheten är viktigast. Det är viktigt att vi är säkra, säger Isa.

Det var i samband med att Länsstyrelsen i Stockholm nyligen förlängde tillståndet för kameraövervakning i Rinkeby, Tensta och Husby, som man också gav klartecken till att sätta upp dolda mikrofoner i området.

– Med mikrofonerna kan vi få en omedelbar notis om att nu händer det någonting i området, och vi kan omedelbart rycka ut, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens kameraövervakning.

Det handlar om en teknik som bland annat använts av polisen i New York och som fångar upp skottlossning, explosioner, glaskross och skrik. Däremot klarar den inte av att fånga upp vanliga samtal, säger Joakim Söderström hos polisen.

Det här litar inte Amina från Husby på. Hon gillar inte idén med dolda mikrofoner.

– Kanske kommer jag från jobbet och pratar med mina barn, jag vill inte, det är privat. Det är inte bra.

Men den ska inte spela in sådant?

– Hur ska man lita på det?

Du litar inte på det?

– Nej, säger Amina.

Däremot tycker hon att de kameror som polisen satt upp i Husby har gjort nytta. Hon känner sig mycket tryggare nu.

– Kamerorna har hjälpt, så det behövs inga mikrofoner. Jag kommer från jobbet nu, och jag känner mig trygg. Det har hjälpt mycket med kameror, säger Amina i Husby.

Målet är att sätta upp mikrofonerna någon gång under nästa år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista