Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till Göteborg inför det sociala EU-toppmötet.
Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till Göteborg inför det sociala EU-toppmötet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Löfven på plats i Göteborg inför EU-toppmötet

”Jag tror det finns en stor stolthet att Göteborg håller mötet”
1:19 min

Det är nödvändigt för EU:s framtid att fokusera på de sociala frågorna. Med det beskedet anlände statsminister Stefan Löfven till Göteborg och det sociala toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer som han bjudit in till.

– Nu ökar insikten väldigt tydligt runtom i Europa att för EU:s legitimitet är det viktigt att vi tar oss an de här frågorna på ett tydligare sätt så den gemensamma marknaden också får en tydlig social dimension, och det är jag väldigt glad för.  

Det var ett stort pressuppbåd som mötte Stefan Löfven när han nu på eftermiddagen kom till ett regnigt Göteborg.

Toppmötet handlar om att medlemsländerna på ett tydligare sätt ska enas och slå fast medborgarnas rättigheter i olika sociala frågor. Ämnen som EU inte har något beslutsmandat i men kritiken om att detta är ett steg mot en överstatlighet slår Stefan Löfven ifrån sig.

– Nej det finns inget i den sociala pelaren som säger att det ska bli mer överstatlighet, tvärtom så poängteras det väldigt noga att det inte ska innebära mer makt till Bryssel.

Stora delar av centrala Göteborg stängs av under mötesdagarna. Polisen har en av de största kommenderingarna i modern tid för att klara säkerheten. Butiker, företag och skolor tvingas stänga. Människor har svårt att ta sig till jobbet och kritiken mot mötets på det dagliga livet i stan har blivit allt högljuddare.

– Jag har respekt för de praktiska svårigheterna, men jag tror också att det finns en stor stolthet över att det är i Göteborg som detta möte håll i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".