Jättepandor
Ett 20-tal länder har fått låna pandor av Kina. Arkivbilder. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo och Joshua Paul/AP Photo

Diplomat-pandor på väg till Köpenhamn

Forskare: En belöning för mindre kritisk Kina-politik
1:56 min

Som ett av få länder kommer Danmark nästa år få låna två kinesiska jättepandor. I dag togs första spadtaget till den nya pandaanläggningen. Pandorna är en del i ett diplomatiskt spel.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmusen och Kinas ambassadör tog idag första spadtaget till den nya pandaanläggningen i Köpenhamn.

– Pandautlåningen är ännu ett exempel på att vi byggt upp en god relation, sa statsministern Lars Løkke Rasmussen.

För närvarande har djurparker i ett tjugotal länder fått låna pandor av Kina. Att Köpenhamns blir ett av dessa symboliserar att Danmark nu hör till den kategori partners som Kina anser är viktigast, det säger forskaren Camilla Nørup Sørensen vid danska Försvarsakademin.

– Det är en viss prestige i det och det öppnar dörrar för danska kommersiella och ekonomiska intressen, säger hon.

Den danska exporten till Kina har vuxit och består särskilt av matvaror som griskött och mjölk, men också minkpäls. Danska rederiet Maersk är också en stor aktör i Kina. Kineserna å sin sida är intresserade av dansk ny teknologi och alternativ energi.

Bland oppositionen har partier både på höger och vänstersidan hävdat att pandorna är ett tecken på dansk flathet i frågor om mänskliga rättigheter.

Camilla Nørup Sørensen säger att den danska regeringen har fört en politik för att närma sig Kina sedan 2008, och dit hör att man tonat ner sin kritik.

– Så på det viset kan du gott säga att detta är en belöning för en mindre kritisk dansk Kina-politik, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".