Theresa May Stefan Löfven
Theresa May och Stefan Löfven i Göteborg på torsdagen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

EU-toppmötet i Göteborg: Sociala pelare ska skrivas under av EU-ledarna

”Tydlig signal om att det också ska hända något”
2:00 min

Åsikterna går isär om vad det sociala toppmötet i Göteborg ska leda till. EU-ledarna ska skriva under en så kallad "social pelare", med 20 punkter för mer rättvisa arbetsvillkor och högre levnadsstandard. EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen säger att det ska bli mer än bara ord.

– När EU-ledarna skriver under på den sociala pelaren är det också en tydlig signal till medborgarna om att det också ska hända något, säger Marianne Thyssen.

Redan i nästa vecka kommer man föra in den sociala pelarens mål i EU-kommissionens årliga översyn av medlemsländernas ekonomiska politik.

Europafackets ordförande Luca Visentini är också i Göteborg i dag. Han vill att euroländer ska drabbas av sanktioner om de inte lever upp till den sociala pelarens mål, på samma sätt som länder i dag kan straffas om de bryter mot reglerna om sunda statsfinanser.

EU-kommissionär Thyssen är däremot inte redo att gå så långt som till att föreslå att EU-länder ska straffas om de inte når de sociala målen.

LO:s ordförande Karl-Petter Torvaldsson förstår att euroländerna kan behöva utveckla nya regler för att, som han säger, skydda sin valuta. Samtidigt är han en av många som varnar för idéer om att använda den sociala pelaren för att öka EU:s lagstiftning om till exempel lönesättning.

– Det finns en risk att EU tror att det här är ett federalistiskt experiment och att de ska vara klåfingriga så den fighten måste svenska intressen ta varje dag, säger Karl-Petter Torvaldsson.

EU-kommissionär Marianne Thyssen är mycket medveten om den oro som finns för att den sociala pelaren ska innebära att mer makt över socialpolitiken förs över från nationell nivå till Bryssel, men så är det inte, hävdar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".