Thomas Jisander
Thomas Jisander. Arkivfoto. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Trustormannen Thomas Jisander gripen i Frankrike

1:00 min

Den svenske finansmannen Thomas Jisander har gripits av fransk polis på begäran av Ekobrottsmyndighetn. På 90-talet var Jisander inblandad i den stora Trustoraffären. Nu är misstankarna att han på falska grunder försökt ta ett lån på över 100 miljoner kronor.

– I tisdags i förra veckan genomförde vi ett samordnat tillslag. Svensk polis samverkade med fransk och monegaskisk polis. Tillslaget gick ut på att gripa tre misstänkta personer och genomföra husrannsakan för att eftersöka bevismaterial, säger Henric Fagher, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Och en av de här personerna är den från Trustorhärvan kände Thomas Jisander?

– Så är fallet, ja.

Thomas Jisander, som i dag heter något annat, nekar till alla anklagelser. Han blev omskriven i slutet av 90-talet i Trustorhärvan. De inblandade friades i hovrätten, men Jisander dömdes senare till fängelse i 1,5 år för brott i kölvattnet av Trustoraffären.

Brottsrubriceringen nu handlar om försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. De misstänkta brottsförsöken ska ha skett åren 2014-2015.

Misstankarna handlar om ett försök att på falska grunder ta ett lån i norsk kreditinstitution på 117 miljoner kronor. Men brottsligheten lyckades inte, svensk polis stoppade den.

– Svensk polis kom bedrägeriförsöket på spåret och jag inledde en förundersökning utifrån en brottsanmälan upprättad av svensk polis, säger Henric Fagher.

– Inom ramen för den förundersökningen tog vi då kontakt med polisen i Norge som varskodde kreditinstitutionen om vad som var i görningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista