Al Franken
1 av 2
Al Franken. Foto: Pablo Martinez Monsivais
Roy Moore.
2 av 2
Roy Moore. Foto: Jonathan Bachman

Senator ber om ursäkt för sexuella trakasserier

Senator ber om ursäkt för sexuella trakasserier
1:42 min

Metookampanjen där kvinnor berättar om sexuella övergrepp har nu nått den amerikanska kongressen med full kraft. Det republikanska partiet försöker få övergreppsmisstänkte senatorskandidaten Roy Moore att avstå från sin kandidatur och idag erkände demokratiske senatorn Al Franken övergrepp på en kvinnlig journalist.

Ett foto av Al Franken med en skojfrisk min och händerna på den sovande reporterns bröst cirkulerade idag i amerikansk media. Ett försök att vara rolig enligt Franken, som vid tiden för fotot arbetade som komiker. Idag bad han om ursäkt till radioreportern, som han också tvingat sig på och kysst mot hennes vilja.

Samtidigt kämpar republikanen Roy Moore för för sin politiska överlevnad sedan flera kvinnor vittnat om närmanden och övergrepp. Händelserna ligger 30 år tillbaka i tiden men är extra graverande eftersom några av offren var i tonåren, en så ung som 14 när Moore, då distriktsåklagare, gjorde sina närmanden.

Alabamapolitikern kandiderar i ett uppmärksammat fyllnadsval till senaten om en månad, stora delar av det republikanska partietablissemanget har nu bett honom avstå från sin kandidatur.

Även president Donald Trump anser att Moore bör kliva åt sidan, om anklagelserna mot honom visar sig stämma.

De senaste avslöjandena är knappt ens toppen av ett isberg. I veckan lade demokraten Jackie Speier fram förslag om att helt reformera den extremt krångliga process, som idag är obligatorisk för den som vill anmäla sexuella övergrepp på Capitol Hill.

Motsvarande över en miljard kronor av skattebetalarnas pengar ska under de senaste 20 åren ha betalats ut i kompensation för olika former av diskriminering, där sexuella trakasserier ingår. Problemet beskrivs som omfattande och representanthusets talman Paul Ryan beordrar nu obligatorisk utbildning för alla kongressledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".