Insekter mat
Foto: Marcus Ericsson/TT

Lagändring om insekter som livsmedel

1:18 min

I dag har Livsmedelsverket träffat insektsföretagen för en första inledande dialog om vad som krävs för att få sälja insekter som livsmedel. Anledningen är en lagändring vid årsskiftet.

– Att vi har sagt nej är för att det är visat att det inte är säkert, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livemedelsverket.

I januari nästa år träder en ny lag i kraft inom EU, som på ett mer heltäckande slår fast att det krävs tillstånd för att få sälja insekter som livsmedel. Detta är redan förbjudet i Sverige och i resten av EU, men ändå säljs insekter som mat för människor i flera länder.

Förbudet har 20 år på nacken och innebär att livsmedel som inte konsumerades inom EU 1997 måste godkännas genom en prövning av ett vetenskapligt underlag, som insektsföretagen ska presentera.

Och nu har alltså en första kontakt tagits med sju företag som informerades om hur de ska gå till väga för att få tillstånden.

– Vi är positiva till innovationer och vi känner till att FAO, delen av WHO som håller på med jordbruk, ser klimatfördelar med det här. Men vi måste rikta in oss på att det ska vara säkert, säger Astrid Walles-Granberg.

Insekter i livsmedel

Sedan 20 år tillbaka är det förbjudet att sälja insekter som mat i Sverige och EU. Det beror på att insekter är nya livsmedel och måste godkännas eftersom de inte har producerats, sålts eller konsumerats i EU innan 1997.

Trots förbudet säljs och produceras mat av insekter i några EU-länder. Det beror på att lagen inte är tillräckligt heltäckande för att leva upp till intentionen att klassa alla former av insektsprodukter som nya livsmedel.

Från och med årsskiftet ändras lagen på ett sätt som gör det ännu tydligare att de företag som vill sälja insekter i EU måste få ett godkännande via en prövning av ett vetenskapligt underlag som företaget presenterar.

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista