Presidentkandidaten Sebastián Piñera
Presidentkandidaten Sebastián Piñera Foto: CLAUDIO REYES/AFP/TT.

Högern väntas vinna valet i Chile

2:21 min

På söndag är det val i Chile, ett val som högern väntas vinna, för andra gången sen demokratin återinfördes för snart 30 år sedan.

Igår avslutades valkampanjerna, och högerns presidentkandidat, expresidenten Sebastián Piñera höll tal inför anhängare i Santiago.

– Den här regeringen har inte lyckats få ekonomin att växa. De har inte lyckats bekämpa kriminaliteten.

Michelle Bachelet har gjort det svårare för föräldrar att välja sina barns utbildning, och hon har försvagat familjevärden, som omsorgen om själva livet, sa Sebastián Piñera när han igår höll sitt avslutande kampanjtal i Santiago.

Piñera attackerade alla president Michelle Bachelets reformer: Hennes försök att göra utbildningssystemet mer jämlikt genom att ta bort de statliga subventionerna till privatskolor, hennes skattereform och legaliseringen av abort vid fara för kvinnans liv, våldtäkt eller allvarlig fosterskada.

Högern menar att de många reformerna bär skulden för att tillväxten minskat. 

Piñera leder starkt i opinionsmätningarna och det finns till och med en chans att han vinner redan i första valomgången på söndag. Om han inte får hälften av rösterna blir det en andra valomgång.

Vänsterns olika kandidater ligger långt efter i opinionsmätningarna, vilket delvis beror på att regeringskoalitionen som styrt Chile nästan oupphörligen sedan demokratin återkomst nu splittrats.

Och President Bachelets kandidat, socialdemokraten Alejandro Guiller, pratade mer om historien än om framtiden på sitt avslutande kampanjmöte igår. 

– Det var vi som stod upp för demokratin, och vi kommer fortsätta att reformera Chile, sa Alejandro Guiller, och räknade upp de många socialdemokratiska presidenter som lett Chile både före och efter diktatorn Pinochet.

Det mesta tyder dock på att Guiller själv inte kommer bli nästa namn i listan, utan att högern återtar presidentposten för andra gången sen demokratin återkom i Chile.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista