Kortklippt kvinna i röd kavaj.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: ODD ANDERSEN/AFP/TT

Samtal för att bilda tysk koalitionsregering skjuts fram

”Det är många stridsfrågor som ska redas ut”
6:03 min

Samtalen mellan fyra partier i Tyskland om att bilda en koalitionsregering kommer att fortsätta idag och kanske också i morgon. Samtalen avbröts kvart över fyra i natt, men återupptas vid lunchtid.

Partiledarna har sonderat möjligheterna för att bilda regering tillsammans i flera veckor, men ännu utan resultat.

Förbundskansler och partiledaren för CDU, Angela Merkel, har suttit i samtal hela natten tillsammans med ledarna för systerpartiet CSU, liberala FDP och de Gröna.

De svåraste frågorna som de olika partierna försöker enas kring rör migrationen och miljön. De gröna vill ha en generös migrationspolitik, men bland annat konservativa CSU vill begränsa asylmottagningen kraftigt.

De gröna vill också se stängda kolkraftverk och satsningar på avgasfria bilar, medan framför allt liberala FDP och CSU ser skeptiskt på en reglering av bilindustrin.

Sveriges Radios korrespondent i samtal med Daniel Alling i P1-morgon säger att det är ganska väntat att det dra ut på tiden, för att de verkliga regeringsförhandlingarna sedan ska gå lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".