Statsägda tidningar visar i dag på morgonen bilder på en leende general som skakar hand med Mugabe.
1 av 2
Statsägda tidningar visar i dag på morgonen bilder på en leende general med Mugabe. Foto: AFP/TT
Samuel Larsson, Zimbabwe
2 av 2
Samuel Larsson, Zimbabwe Foto: Samuel Larsson/SR

Mugabe har lämnat sin husarrest – uppgifter om att han vägrar avgå frivilligt

"För Zimbabwes folks skull så måste han avgå"
1:34 min

I Zimbabwe väntar man fortfarande spänt på besked om framtiden. Ett möte mellan militären och Robert Mugabe slutade sent i går kväll utan kända resultat. Vår korrespondent rapporterar från Harare.

– För Zimbabwes folks skull så måste han avgå, han har suttit alldeles för länge, 37 år, säger mannen som fyller på bensin åt oss här i Zimbabwes huvudstad Harare.

Precis som alla andra lever han i ovisshet om vad som ska bli nästa steg i den dramatiska utvecklingen Zimbabwe sett de senaste dagarna, där militären tagit över makten och håller den 93-årige president Mugabe i husarrest.

– Men vi kommer nog snart få veta, tillägger han.

Robert Mugabe lämnade sin husarrest för ett maratonmöte med militären i går kväll. Statsägda tidningar visar i dag på morgonen bilder på en leende general som skakar hand med Mugabe.

Men ännu har inget bekräftat resultat av de förhandlingarna kommunicerats med omvärlden. Däremot bubblar Harare av rykten, ett Harare där livet på ytan allt mer återgått till det normala.

De få läckor som finns med påstådd insyn i förhandlingarna talar om att Mugabe vägrar avgå frivilligt och propsar på att få sitta kvar sina mandatperioder ut - som president till i sommar och ordförande för regeringspartiet ZANU-PF till i december.

Om det stämmer så är frågan om militären är beredd att vänta så länge, eller har andra planer om Mugabe stretar emot.

Samtidigt kommer ledarna för det regionala sydafrikanska samarbetet SADC hålla krismöte i helgen. En organisation som är kritisk till militärens övertagande, så frågan är om Zimbabwes generaler vågar hålla omvärlden oviss om framtiden till dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".