Löfven under intervju i P1-morgon
Löfven under intervju i P1-morgon. Foto: Sveriges Radio

Löfven om EU-toppmötet: Handlar inte om överstatlighet

"Det är ingen som kan ta makt från någon annan"
12 min

Statsminister Stefan Löfven är inte orolig för att EU-toppmötet i Göteborg ska leda till ökad överstatlighet. Det säger han efter kritik från oppositionen som menar att det öppnar för att mer makt flyttas till EU.

Att diskutera sociala frågor som löner, familjepolitik, utbildning och jobb, med nästan alla unionens stats- och regeringschefer, handlar om förtroende för EU, anser Stefan Löfven. Det handlar inte om maktförflyttning till Bryssel, som nästan hela oppositionen anklagat honom för. 

– Om vi ska få en riktig legitimitet för EU måste medlemsstaternas medborgare känna att EU är till för dem, säger han. 

Under EU-toppmötet ska det inte fattas några formella beslut, däremot ska en deklaration med 20 principer för ökade sociala rättigheter undertecknas. Det ska även diskuteras hur de sociala rättigheterna kan förbättras i Europa. Oppositionen menar att det här kan leda till att man ger mer makt till Bryssel.  

– Det är ingen som kan ta makt från någon annan. EU bygger på ett fördrag som alla länder har enats kring. Och det kommer inte ändras ett kommatecken i det fördraget. Däremot är det viktigt att vi utvecklar den sociala delen av Europa som människor känner är till för oss, säger Löfven och lyfter fram frågor som rör jämställdhet och arbetslöshet.  

Mötet kommer att hållas i Eriksbergshallen på Hisingen, Göteborg. Nästan alla regeringschefer kommer att närvara. Även Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk och Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker kommer också att vara på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".