Lena Hagman, chefsekonom Almega.
Lena Hagman, chefsekonom Almega. Foto: Almega

Expert: Utländsk konkurrens ger låga löneökningar

1:53 min

Utländsk konkurrens inom tjänstesektorn gör att lönerna och inflationen stiger så långsamt i Sverige – trots brinnande högkonjunktur och brist på arbetskraft.

Det hävdar Lena Hagman,  chefsekonom på tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega.

– Det var ju så mer förr att företagen var mer beroende av att hitta arbetskraften inom landet och med brist på arbetskraften så steg löner och även priser mer. Det är det historiska sambandet men idag är det mycket svagare, säger Lena Hagman, chefsekonom på tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega.

När svenska företag inte längre får tag på rätt arbetskraft inom tjänstesektorn i Sverige så vänder de sig i allt större utsträckning utomlands för att köpa tjänster, det kan vara hos it- eller teknikkonsulter. Och man hittar dessa i till exempel Östeuropa eller Indien.

Där finns kompetensen och lönerna är lägre än i Sverige. Och det påverkar den svenska inflationen. Dels minskas effekten av brist på arbetskraft som ju brukar driva upp löneökningarna och dessutom hålls priserna nere på tjänster av konkurrensskäl.

– Våra inhemska tjänsteföretag möter den här ökade konkurrensen och måste också pressa priserna och klara de här lägre priserna som de stora kunderna kräver att de ska hålla, säger Lena Hagman.

Lena Hagman räknar med att löneökningarna nästa år blir i snitt 2,7 procent i Sverige. Riksbanken tror på drygt tre procent och säger att reporäntan ska höjas i mitten av nästa år. Lena Hagman tror inte att Riksbanken kommer att höja räntan förrän 2019.

– Riksbanken måste anpassa sig till de här nya sambanden med att inflationen inte kommer att drivas upp av en löneökningsspiral uppåt utan inflationen blir svagare än vad Riksbanken nu räknar med. Då kommer Riksbanken nog också att skjuta fram sin prognos för när räntan kommer att börja höjas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista