Jakthärvan lo i träd
Lo hängandes i träd som uppdagades i samband med det omfattande jaktbrottsmålet i Norrbotten. Foto: Polisens förundersökning.

Jaktbrotten kan bli mer svårutredda

1:46 min

Trots fällande domar i den omfattande jakthärvan i Norrbotten nyligen så oroas nu miljöåklagare för att målet kan komma att göra det betydligt svårare att utreda grova jaktbrott framöver.

Fängelsestraffen som var avsevärt lägre än vad åklagarsidan hade yrkat på gör att möjligheten till telefonavlyssning riskerar att försvinna.

Mellan ett år och ett år och fyra månader blev straffen för de tre män som dömdes till fängelse av Luleå tingsrätt nyligen i målet där åtta stora rovdjur dödats illegalt. Björn, lo och järv.

Åklagarsidan ansåg sig ha ovanligt god bevisning mot de nu dömda männen. I månader tilläts polisutredarna avlyssna samtal mellan männen och se bilder som skickades mellan deras telefoner.

Det tilläts polisen göra eftersom de kunde peka på att tidigare hovrättsdomar i liknande mindre omfattande grova jaktbrottsmål nått upp till de två års fängelse som krävs för telefonavlyssning.

En praxis som om den ändras, om domarna i det hittills största jaktbrottsmålet i Sverige skulle stå sig i högre instans som åklagaren nu ska överklaga till, i så fall innebär att polis och åklagare förlorar det kanske viktigaste verktyget i de redan svårutredda brotten.

– Eftersom det här är brott som aldrig har några vittnen. Det är aldrig någon som hör av sig, det är inte någon som vill berätta och om vi då i hemlighet har kunnat lyssna på pågående brott så har vi ju då kunnat komma vidare i utredningarna som vi tidigare aldrig kunde komma vidare med så att det här blir ju ett enormt steg tillbaka just i jaktbrottsutredningar, säger åklagare Christer Jarlås.

Betyder det här att ni eventuellt väljer att inte utreda tips om jaktbrott eftersom ni bedömer att ni inte kommer kunna komma fram med någon bevisning?

– Ja, det är jag ganska övertygad om, säger Christer Jarlås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista