Förbundskansler Angela Merkel inför de nya samtalen i Berlin. Foto: Michael Kappeler/TT.
Förbundskansler Angela Merkel inför de nya samtalen i Berlin. Foto: Michael Kappeler/TT.

Stora hinder kvar för ny tysk regering

1:31 min

Nu vid middagstid återupptas i Berlin sonderingssamtalen om en koalition mellan kristdemokrater, liberaler och gröna.

Sonderingarna skulle egentliga vara avslutade i dag men avbröts tidigt i morse när parterna fortfarande inte hade lyckats närma sig varandra i flera viktiga frågor.

Efter fyra veckor av förhandlingar och två långa nattmanglingar de gångna dygnen är alla lite dagvilla.

Men när förhandlarna lämnade mötesrummen strax efter fyra i morse var de i alla fall inställda på att fortsätta samtalen efter tidsfristen som löpte ut idag.

Nu ser det ut att kunna dröja över helgen att få ihop de vitt skilda positionerna mellan de två kristdemokratiska partierna Merkels CDU och deras bayerska systerparti CSU, liberalerna och de gröna – en unik konstellation som inte har regerat tillsammans på nationell nivå tidigare.

Utöver oenighet i klimat- och skattefrågor är flykting- migrationspolitiken den verkliga smärtpunkten.

Där står diametralt olika uppfattningar mot varandra – de gröna för öppenhet, för familjeåterförening mot CSU som sedan hösten 2015 driver kravet på en absolut övre gräns för antalet människor som ska beviljas skydd i Tyskland.

Med en bitter intern maktkamp inom CSU, som har tilltagit i styrka efter partiets dåliga valresultat i september och dessutom med ett regionalval i sikte nästa år framstår partiledaren Horst Seehofer som den mest obändiga parten i försöken att jämka ihop de fyra olika viljorna för att till slut mejsla fram en regeringskoalition.

Här räknar ingen med att Tyskland har en ny regering på plats förrän tidigast till jul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista