Blir USA mer öppet till internationellt samarbete? Installation med en kopia av Frihetsstatyn och på klimatmötet i Bonn, 2017-11-16. Foto: Patrik Stollarz/TT.
Blir USA mer öppet till internationellt samarbete? Installation med en kopia av Frihetsstatyn på klimatmötet i Bonn, Foto: Patrik Stollarz/TT.

Sista dagen för FN:s klimatmöte i Bonn

1:36 min

I dag är sista dagen för FN:s klimatmöte i Bonn. Mötet gäller främst regler för hur länder ska tillämpa Parisavtalet om att hejda den globala uppvärmningen, men inga beslut väntas.

Visst fokus har också rått här kring USA:s position. USA:s officiella talesperson Judith Garber höll en försonlig ton i sitt tal till konferensen.

Judith Garber sa att USA vill fortsätta internationellt samarbete för energisäkerhet och klimat, och sa också att USA är öppet för att återgå i Parisavtalet på villkor som är mer gynnsamma för amerikaner. Vilket kan tolkas på olika sätt.

Judith Garber är ansvarig för havsfrågor och internationella miljöfrågor i Donald Trumps administration.

Hennes tal är det första officiella klimatpolitiska uttalandet sedan Trump meddelade att USA ska lämna Parisavtalet.

Men trots att nära 200 ministrar och diplomater säger att klimatåtgärder måste skyndas på, går politiken långsamt – ländernas klimatplaner klarar en tredjedel av det som krävs för att hejda temperaturökningarna till 2 grader.

Klimatförhandlingarna är delvis tillbaka i läget före Paris, med olika åsikter om det mesta från olika grupper av länder.

Eftersom Parisavtalet sköt upp svåra frågor, så måste de lösas efter hand. Avtalet bygger på nationella planer för klimatåtgärder som ser väldigt olika ut, och att finna regler för att mäta och jämföra är en fråga om hur äpplen och päron kan jämföras.

Till sist hittar de en tillräckligt vag kompromiss för att lämna vidare till nästa års förhandling, då nya hårda duster väntar om vilken takt man ska kräva utsläppsminskningar och energiomställning och hur kostnader ska fördelas för klimatåtgärder i fattiga länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista