GÖTEBORG
1 av 2
Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
2 av 2
Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio. Foto: SR

Analys: Oklart om EU lever upp till besluten

1:42 min

Det sociala toppmötet ger statsminister Stefan Löfven en chans att visa att EU lyssnar på Sverige, och att unionen sysslar även med frågor som berör vanliga väljares vardag.

Men hur mycket toppmötet kommer att betyda i praktiken vet ingen i dag, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Det viktigaste för den svenska regeringen är att den visar att den kan kalla till ett toppmöte där nästan alla medlemsländers stats- eller regeringschefer kommer. Och att Sverige kan bidra till att EU sysslar med rätt saker: att medborgarna har jobb med bra arbetsvillkor och rätt till hjälp till exempel om de blir arbetslösa. Bakgrunden är ju att det finns en oro på många håll i Europa för att människor som känner sig klämda av globaliseringen och ser sina jobb hotade misstror EU och vänder sig till högerpopulistiska partier.

För den svenska regeringen är det också viktigt att Stefan Löfven får diskutera och synas med internationella storheter som president Macron, och premiärminister Theresa May.

Det här är den snälla tolkningen av toppmötet. För EU har inte någon makt i de frågor om till exempel arbetsmarknad och hemlöshet som diskuteras här, så det blir inga skarpa slutsatser från mötet. 20 ganska vaga principer klubbades här i dag, och det är upp till medlemsländerna själva att tolka dem. Om medlemsländernas representanter struntar i dem när de kommer hem ska det synas, men ingen kommer att kunna tvinga dem att ändra sig.

Uppslutningen på mötet är oväntat stor, alla utom Cypern, Finland och Tysklands Angela Merkel har kommit. Och att så många kommer beror delvis på tur. EU-kommissionen har dragit åt samma håll, vilket underlättat för den svenska regeringen. Och president Macron har fått de här frågorna att uppmärksammas ännu mer.

I Sverige spretar synen på de 20 principer om bland annat arbetsmarknad och utbildning som kallas den sociala pelaren. Svenskt Näringsliv är emot, det är även hela oppositionen utom liberalerna.

Det finns förenklat två helt olika huvudpunkter i kritiken mot den sociala pelaren. Den ena handlar om att mötet inte betyder något, så regeringen borde lägga sin energi på annat. Det andra går ut på att den sociala pelaren tvärtom betyder något, men drar åt fel håll. Den kan i förlängningen bidra till att EU börjar lägga sig i saker som länderna sköter bättre själva.

På den svenska arbetsmarknaden gör ju fack och arbetsgivare traditionellt upp om många av spelreglerna utan politikerna. Och så vill ju även Stefan Löfven att det ska fortsätta.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista