Genrebild småhus till vänster, illustration bopriser till höger.
Foto: Fredrik Sandberg / TT, Tomas Oneborg / TT

Så styr psykologi bostadsmarknaden

1:02 min

Nu syns tydliga tecken på en avkylning på bomarknaden. Hur köpare och säljare agerar kan till stor del förklaras av psykologiska mekanismer.

Hör hela Ekonomi Extra

– Ser du din bostad som något som du tjänat pengar på kommer du inte att vilja sälja om priserna går ner, säger Richard Wahlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm som har forskat mycket kring beteendepsykologi.

En av de starkast styrande mekanismerna när vi fattar ekonomiska beslut är så kallad förlustaversion - vi vill helt enkelt inte göra dåliga affärer.

Men under den senaste veckan har det kommit siffror från bland annat Valueguard som visar att bopriserna sjunker. I oktober sjönk priserna 3,0 procent jämfört med september, vilket är den största nedgången sedan oktober 2008. 

Samtidigt förväntar sig fler än tidigare att priserna kommer att gå ner även framöver, enligt SEB:s boprisindikator.

Vart tredje hushåll tror nu på fallande bostadspriser det kommande året. Även utbudet av bostäder som är till salu har varit ovanligt stort under hösten. Det här blir lätt en spiral där vi dras in i flockbeteende.

– Om du är på en visning och det är väldigt många som tittar på samma bostad, då känner du att "köper jag inte nu kommer jag gå miste om det här". Då blir det många som lägger bud. Om det istället finns en allmän attityd i samhället att bostadsmarknaden börjar se problematisk ut, då kommer det inte så många till visningarna. Och då känner du inte alls samma driv, säger Richard Wahlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista