Kortklippt kvinna blir intervjuad med mikrofon.
1 av 2
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio
Abul Kalam, ordförande i SRA
2 av 2
Abul Kalam, ordförande i SRA och flyktinglägret Thankhali i Bangladesh. Foto: Phelan Chatterjee/Sveriges Radio och Munir Uz Zaman/AFP

Regeringen uppmanas agera mer kraftfullt mot Burma

Margot Wallström ska besöka flyktingläger i Bangladesh med rohingyer som fördrivits
2:20 min

Inför utrikesminister Margot Wallströms resa till Bangladesh och Burma i helgen, kommer kritik mot att Sverige agerat för lamt gentemot Burma i frågan om fördrivningen av minoritetsfolket rohingya.

Bara den senaste månaden beräknas över 400 000 rohingyer ha flytt till Bangladesh, och nu kräver organisationen Swedish Rohingya Association, SRA, att regeringen höjer tonläget mot Burma.

– Pressreleaser, rekommendationer, och resolutioner kan inte rädda rohingya-folkgruppen. Man måste ta ansvar, säger Abul Kalam som är ordförande för SRA.

Det är i ett öppet brev till Margot Wallström som Swedish Rohingya Association uppmanar regeringen att agera mer kraftfullt för att sätta press på regeringen i Burma. Det handlar bland annat om ett tydligare fördömande av det som man beskriver som ett "folkmord" på den muslimska folkgruppen rohingya, att dra in projektbistånd till Burma, och att lägga restriktioner på den politiska ledningen i Burma.

Margot Wallström å sin sida menar att regeringen varit mycket tydlig gentemot Burma, och pekar på att man lyft frågan i FN:s säkerhetsråd, men hon tror inte på att isolering är rätt taktik just nu.

– Det är inte läge nu att säga att vi ska stoppa alla kontakter. Vi behöver också prata med och utöva press på den burmesiska regeringen och de ansvariga. Och då behöver vi kunna prata direkt med dem och det är vår syn på läget just nu, säger Margot Wallström.

Eventuella sanktioner mot regimen i Burma blir nästa steg, säger hon.

Sedan i augusti har över 600 000 rohingyer flytt över gränsen till Bangladesh, i vad som i en FN-rapport beskrivs som tydligt exempel på etnisk rensning från den burmesiska militären sida och från buddhistiska nationalister. Det finns otaliga vittnesmål om mord, våldtäkter och nedbrända byar.

När Margot Wallström kommer till Bangladesh under söndagen ska hon bland annat besöka flyktinglägret på gränsen till Burma, för att skaffa sig en bild av läget. Det gör hon tillsammans med den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Efter det väntar ett utrikesministermöte mellan EU och Asien i just Burma. Men att ett deltagande på mötet skulle kunna tolkas som att man legitimerar regimen i Burma, det tycker hon inte.

– Absolut inte, det är ju ett tillfälle och en plattform för hela EU att väldigt tydligt uttala vad vi tycker om det här. Och att se till att vi får ett stopp på det. Så nu måste det föras fram, direkt och tydligt, vad vi tycker om läget. Vi måste få ett stopp för det här och få hjälp till de som är utsatta, säger utrikesminister Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".