Emma Gustavsson och Carl Hellström deltog i EU-toppmötet. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio.
Emma Gustavsson och Carl Hellström deltog i EU-toppmötet. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio.

Unga fick chansen att delta i EU:s toppmöte

1:43 min

Flera unga svenskar fick i dag chansen att delta i EU:s toppmötesdiskussioner i Göteborg. Carl Hellström är vice ordförande för fackförbundet Sacos studentråd, och han satt i samma arbetssession som Frankrikes president.

– Under ett tillfälle i sitt tal, så spände Emmanuel Macron blicken i mig och sa: Vi måste tänka på Europas unga. Jag kände mig lite glad, när han såg mig, säger Carl Hellström.

Dagens EU-toppmöte har en delvis ny form, där stats- och regeringscheferna hade websända diskussioner med företrädare för till exempel frivilligorganisationer och arbetsmarknadens parter.

23-åriga snickaren Emma Gustavsson fick också delta i en av arbetssessionerna, även om hon inte fick chansen att göra ett eget inlägg i debatten.

Var det något du kände igen dig i ifrån ditt eget arbetsliv som snickare?

Ja, det kom faktiskt en delegat och sa: Jag har hört att människor från mitt land åker till er och jobbar för lägre löner. Jag vet inte om det är sant, men om det stämmer så är det för djävligt.

Det var Litauens president som sa det?

– Mycket riktigt, säger Emma Gustavsson.

EU-ledare har i dag undertecknat den så kallade sociala pelaren med 20 mål för rättvisa jobb och högre levnadsstandard i Europa.

Nu på eftermiddagen har stats- och regeringscheferna mer vanliga toppmötesdiskussioner innanför stängda dörrar, om utbildning och kultur.

Redan i förmiddags noterade Carl Hellström på Sacos studentråd ett tydligt stöd för att utöka Erasmusprogrammet för studenter som vill plugga en period i ett annat europeiskt land.

– Jag blev verkligen glad när jag hörde att så många europeiska ledare lyfte upp det, säger Carl Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista