Angolas tidigare president Jose Eduardo Dos Santos.
Angolas tidigare president Jose Eduardo Dos Santos. Arkivbild. Foto: Wang Zhao/TT

Politisk maktkamp i Angola

2:54 min

I Angola har en politisk maktkamp mellan den nytillträdde presidenten João Lourenço och expresidenten Dos Santos familj trappats upp den senaste tiden. Bland annat har Isabel dos Santos, före detta presidentdotter och Afrikas rikaste kvinna, fått sparken som statlig oljechef.

När presidenten, João Lourenço, tog över makten i år, lovade han att bekämpa den utbredda korruptionen i Angola. "Ingen är så rik och så mäktig att den inte kan straffas" sa han bland annat i sitt installationstal i huvudstaden Luanda.

Endast två månader efter maktskiftet har den nye presidenten riktat in sig på expresidenten Dos Santos och hans familjs ekonomiska- och politiska makt.

Redan innan han petade Isabel dos Santos från det statliga oljebolaget försökte han begränsa familjens inflytande. Han avskedade bland annat nyligen centralbankens chef. Han har också bytt ut de statliga tv- och mediebolagens styrelser.

 – Dos Santos-familjen har haft så enormt mycket inflytande i Angola. Så att det är väldigt intressant att den nya presidenten redan några månader efter att han tillträder så tydligt går in för att minska deras inflytande, säger Lisa Åkesson som är docent på Göteborgs Universitet och har bott och forskat i Angola under Dos Santos-eran.

Angola är Afrikas näst största oljeproducent. José Eduardo dos Santos satt på presidentstolen i nästan fyra årtionden. En av hans söner basar över den nationella ekonomiska fonden och när han utsåg sin dotter, Isabel dos Santos, som chef för det statliga oljebolaget, Sonangold, anklagade, antikorruptionsorganisationen, Transparency International den dåvarande presidenten för svågerpolitik.

Men någon nepotism vill inte Isabel dos Santos kännas vid. I en intervju med BBC tidigare i år förklarade den förra oljechefen att det finns fördomar mot henne på grund av hennes familjebakgrund.

– Men inga fördelar, frågar reportern.

– Nja privilegium och fördomar skulle jag säga, svarade Isabel dos Santos.

Det statliga oljebolaget är oerhört viktigt för den politiska makten säger Lisa Åkesson. Att ha ett inflytande över Sonangold är helt centralt för den som också vill ha den politiska makten. 

– Eftersom oljan står för 90 procent av exporten. Sen har mycket av oljeinkomsterna använts av den politiska eliten, både för att berika sig själva och bedriva olika statliga projekt.

Men även om ex-presidentens dotter Isabel dos Santos har fått sparken som oljechef, är hon fortfarande Afrikas främsta kvinnliga dollarmiljardär, äger flera andra företag och har stora investeringar utomlands.  I oktober 2017 listades hon som den enda afrikanska kvinnan i affärstidningen Forbes som en av världens 100 mäktigaste kvinnor.

Det återstår att se hur familjen dos Santos kommer att reagera på den nya presidenten João Lourenços försök att begränsa deras inflytande i Angola framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista