Tre personer med mikrofoner framför sig.
Den katalanske avsatte presidenten Carles Puigdemont. Foto: Aurore Belot/TT.

Domstol skjuter upp beslut om utlämning av Puigdemont

Idag inleddes domstolsförhandlingen i Bryssel om Kataloniens avsatte regionpresident Carles Puigdemont ska utlämnas till Spanien eller inte. Domstolen sköt upp beslutet och kallar till en ny förhandlingsrunda om drygt två veckor.

Spanien har begärt Puigdemont och fyra av hans ministerkollegor utlämnade från Belgien. De fem är åtalade för uppror mot staten och uppvigling sen de lett självständighetsprocessen i Katalonien

Den europeiska arresteringsordern utfärdades från Madrid efter att Puigdemont och de andra åkt till Bryssel för att undvika vad de befarar blir en orättvis rättegång i Spanien. Puigdemont har betecknat åtalet som "politisk förföljelse". Flera av hans kollegor i den avsatta regionregeringen har redan fängslats.

– Handlingen att anordna en folkomröstning är inte en fråga för straffrätten. det är tydligt att det är en politisk åsikt som angrips, säger Michele Hirsch, advokat till en av separatistledarna.

Dagens förhandling tog cirka en timme. Den 4 december kommer försvarsadvokaterna att höras igen. Beslut om eventuell utlämning kommer sannolikt att överklagas och ett avgörande kan därför komma att dröja flera månader.

Carles Puigdemont har sagt att han tänker kampanja från Belgien inför det nyval i Katalonien som Madrid har bestämt ska hållas den 21 december.

Idag har konflikten mellan Katalonien och Spanien åter flammat upp sedan en separatistledare förklarat inbromsningen av självständighetsprocessen med att centralregeringen i Madrid hotat med "extremt våld med döda på gatorna", något som en talesperson för Mariano Rajoys regering snabbt gick ut och dementerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista