Kvinnor på jobbet
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Få kvinnor i dansk kommunpolitik

1:48 min

Kommande tisdag hålls kommunval i Danmark och det är relativt få kvinnor på vallistorna. Sedan 90-talet är runt 30 procent av de danska kommunpolitikerna kvinnor.

– Det som är särskilt överraskande för många är att utvecklingen sedan 90-talet, där den har fortsatt gå framåt för kvinnor i Sverige och Norge så har det i Danmark skett att andelen kvinnor inte längre stiger, säger Ulrik Kjær, professor i statsvetenskap vid Syddansk universitet.

Jämfört med övriga nordiska länder har jämställdheten inom kommunpolitiken stagnerat i Danmark där man sedan 90-talet fastnat vid strax under 30 procent kvinnor, att jämföra med Sverige där 43 procent av de förtroendevalda i kommunerna är kvinnor.

Men det handlar inte främst om de danska väljarnas preferenser utan redan på partiernas kommunala vallistor är drygt 30 procent kvinnor. Medan till den danska riksdagen, folketinget, ställer fler kvinnor upp och 37 procent av ledamöterna är kvinnor.

Kommunpolitiker är fritidspolitiker som har jobb vid sidan av och att få kvinnor ställer upp har enligt Ulrik Kjær att göra med att kvinnorna har mindre fritid eftersom de gör mer av hushållsarbetet.

– Så lösningen för detta i Danmark är att göra något åt jämställdheten i familjerna.

I den kommunala toppen ser det sämre ut med jämställdheten. Bara 11 av dagens 98 danska borgmästare är kvinnor.

Här ligger ansvaret främst på de två största partierna i kommunvalet säger Ulrik Kjær – Socialdemokraterna och borgerliga Venstre. Färre än var femte av deras toppkandidater är kvinnor.

– En stor del av lösningen för att också få fler kvinnor i toppen ligger hos de två stora kommunala partierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista