Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Löfven i Volvos buss på väg till Volvos fabrik  under EU:s toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt.
Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Löfven i Volvos buss på väg till Volvos fabrik under EU:s toppmöte för rättvisa jobb och tillväxt. Foto: Björn Larsson Rosvall

Sverige och Frankrike i grönt samarbete

1:32 min

Sverige och Frankrike inleder nu ett nytt samarbete som bland annat går ut på att utveckla ny teknik för mer miljövänliga fordon och för ren energi. Avtalet skrevs under av Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Löfven på ett besök hos fordonstillverkaren AB Volvo i Göteborg.

– Jag tror att detta nya strategiska partnerskapet kommer hjälpa båda våra länder, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens efter att avtalet hade skrivits under.

Det nya samarbetsavtalet mellan Sverige och Frankrike handlar om innovation och gröna lösningar och innehåller fyra områden där länderna ska kunna samarbeta. Bland annat miljövänliga transporter, ren energi, digital omvandling och innovation inom hälsa.

Länderna hoppas att avtalet ska innebär att till exempel svenska och franska universitet och företag ska kunna samarbeta för att utveckla ny teknik. För det kommer både att vara offentliga och privata intressen som ska kunna delta i projekten.

– Det är ett unikt samarbetsavtal mellan Sverige och Frankrike, som innebär att vi ska jobba både med digitalisering och hållbarhetsfrågor genom innovation. Ett av de främsta områdena handlar om framtidens transporter i form av elektriska transporter, batteriutveckling, men också uppkopplade fordon, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till Ekot.

Hur ska samarbetena gå till?

– Det är väldigt många olika samarbeten. Allt från att våra testbäddar för elfordon träffas, utbyter erfarenheter och jobbar tillsammans till att våra start-up-bolag träffas och reser mellan Frankrike och Sverige.

Det finns ingen speciell budget för projektet, så inga nya pengar skjuts till. Men näringsminister Mikael Damberg säger att det finns ett stort intresse från företag i de båda länderna för att samarbeta och man hoppas att avtalet ska bidra till nya samarbeten.

– Det har funnits ett väldigt stort intresse. Framför allt på den svenska och franska privata sidan att man vill hitta mer ingångar till varandra. Vi är ganska optimistiska kring att detta är startskottet på ett ännu närmare samarbete, säger han.

Hur ska ni göra för att det inte bara ska bli fina ord på ett papper, utan också verklighet?

– Statsministern och presidenten har varit väldigt tydliga med att det ska ske en uppföljning. Mitt departement är ansvarigt för att sköta den uppföljningen om två år, så vi vet att vi har något att jobba med de närmaste två åren, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista