Bitcoin har rusat i Zimbabwe efter kuppen.
Bitcoin har rusat i Zimbabwe efter kuppen. Foto: TT

Efter kuppen i Zimbabwe – bitcoin rusar i höjden

1:07 min

När militären tog över makten i Zimbabwe rusade den digitala valutan bitcoin upp i värde. I landet som inte har en egen valuta har bitcoin fått ett fäste och under de oroliga dagarna när vanliga valutor var en bristvara vände sig allt fler till den digitala.

Sedan 2009 har inte Zimbabwe en egen valuta. Den lades ner efter att hyperinflation gjort den i stort sett värdelös. Istället har landet använt andra valutor som amerikanska dollar och sydafrikanska Rand.

Men vid sidan av det har den digitala så kallade kryptovalutan bitcoin fått fäste i landet. I samband med att militären tog över makten i tisdags steg priset kraftigt, rapporterar Bloomberg. Den lokala bitcoinväxlaren Golix listade bitcoin för över 14 000 dollar, nära dubbelt så mycket som den kostar på internationella börser.

Under oktober växlades bitcoin för omkring en miljon dollar på Golix. Det är tio gånger mer än hela förra året.

Bitcoins värde har stigit kraftigt i hela världen under året men variationerna är också stora. Förra helgen låg den nere på omkring 6000 dollar men har under veckan klättrat upp till nästan 8000. Trots det anses det vara en säkrare investering än att ha pengarna på banken för de i Zimbabwe som har möjlighet.

En liknande situation uppstod i Venezuela förra året när mycket hög inflation drabbade bolivaren.

Den stora fördelen med kryptovalutor i de här situationerna är att de inte styrs av någon myndighet eller bank. Inget land kan sätta sedelpressen på högsta växeln och skapa hyperinflation för bitcoin.

Länder med en stark centralbank har betraktat bitcoin med skepsis, i bästa fall. Men när det är kaos ses bitcoin som en relativt stabil investering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista