FN: En skandal för mänskligheten

2:55 min

I ett reportage från CNN syns hur afrikanska migranter på väg mot Europa säljs som slavar i Libyen.

FN:s människorättschef riktade i veckan hård kritik mot situationen i landet.

I ett reportage visar CNN hur afrikanska män säljs som slavar i Libyen. En auktion där människor är handelsvara.

Stora starka pojkar för arbete på bondgårdar, säger försäljaren i inslaget.

– Vad hände med männen från Niger? frågar en av köparna. 

– De är sålda, blir svaret.

En reporter med dold videokamera bevittnar hur män blir sålda i dunkelt ljus på kvällen vid en byggnad i ett samhälle i Libyen. Buden kommer in ett efter ett. Det hela går väldigt snabbt. Auktioner äger rum regelbundet i flera samhällen i Libyen, enligt CNN. 

Reportern saknar ord efter det hon sett.

– Det är troligtvis något av det mest ofattbara jag sett, säger hon.

Slavhandel är ett av de värsta brotten man kan begå. Det är brott som aldrig kan tillåtas av något land – det finns en överordnad rättsprinicip om det.

Efter diktatorn Khadaffis fall i Libyen har det rått laglöshet i landet. Afrikaner från olika länder blir utsatta för fruktansvärda brott inlåsta av människosmugglare och på vägen över Medelhavet till Europa.

Han berättar om hur de blivit slagna, om elchocker och säger att många dog.

Historierna om slavhandel har kommit länge. Tortyrskador som CNN visar påminner om de jag sett under flera år hos migranter när de kommit i land i Italien efter resan från Libyen. Ofta är det brännmärken av cigaretter och elchocker och skador av slag från käppar.

I ett flyktingläger i Libyen beskriver en ung man att han sålts men tagit sig bort från en slavtillvaro. Han berättar om hur de blivit slagna, om elchocker och säger att många dog.

FN:s människorättschef uttalade i veckan att EU:s politik att sända tillbaka människor till fängelserna i Libyen är omänsklig. Han beskrev lidandet migranterna måste utstå som en skandal för mänsklighetens samvete.

FN:s observatörer som nyligen besökte Libyen var chockade över hur migranter var inlåsta och staplade på varandra. Organisationen kräver nu att Libyen utreder brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista