Människor målar kroppssiluetter på gatan och påminner om dem som dödats i drogkriget (arkivbild). Foto: Rebecca Blackwell/TT.
Människor målar kroppssiluetter på gatan och påminner om dem som dödats i drogkriget (arkivbild). Foto: Rebecca Blackwell/TT.

Drogkarteller tvångsrekryterar barn

Drogkarteller i Mexiko tvingar barn och tonåringar från ursprungsbefolkningen att arbeta åt dem. De som vägrar ansluta sig torteras eller dödas, rapporterar FN.

– I områden som är drabbade av organiserad brottslighet och av produktion och handel med droger har de unga inget annat val än att ansluta sig till de här grupperna eller torteras, försvinna eller dödas, säger Victoria Tauli-Corpuz, som arbetar med ursprungsbefolkningsfrågor vid FN.

Drogkriget i Mexiko är orsaken till omfattande våld i landet. Mäktiga drogkarteller styr ofta i de områden där de verkar.

Sedan regeringen 2006 skickade militären för att slåss mot droghandeln har mer än 180 000 människor dödats, men det finns ingen statistik på hur många av dödsfallen som har koppling till organiserad brottslighet.

Mer än 30 000 människor saknas i landet.

Runt 6,5 procent av Mexikos invånare tillhör ursprungsbefolkningen. 61,9 procent av dem lever i fattigdom, enligt Tauli Corpuz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista