Man som håller upp två tidningar.
1 av 2
En man säljer nyhetstidningar där folk demonstrerar och Zimbabwes presidents väntade avgång. Foto: AFP/TT
Människor i Harare kräver att Mugabe avgår. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.
2 av 2
Människor i Harare kräver att Mugabe avgår. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT.

Stora demonstrationer väntas i Zimbabwe i dag

1:39 min

I Zimbabwe fortsätter det politiska dödläget efter att militären tagit makten, men president Mugabe vägrar avgå. Men trycket på honom att lämna presidentposten ökar. I dag väntas stora demonstrationer i huvudstaden Harare.

– Jag kommer vara där, och mina vänner och min familj också, säger en ung försäljare om den massdemonstration som väntas här i Harare idag.

Ett upprop har spridits i sociala media, och på en presskonferens igår eftermiddag uppmanade ledaren för landets inflytelserika krigsveteraner, Chris Mutsvangwa, hela Zimbabwe att åka till Harare och delta i demonstrationen.

– Vi vill att varje by kommer och visar den här senila gamla mannen folkets styrka, sa ledaren för den organisation som fram till nyligen tillhörde Mugabes mest lojala kärntrupper men som nu i fräna och hårda ordalag kritiserar sin gamle vän. Spelet är över, slut, färdigt, poängterade han.

Det är Mugabes politiska uppbackning till sin fru, Grace Mugabe, som de senaste åren har skaffat honom allt fler fiender – även internt.

I går kväll föll ännu en allierad ifrån: Mugabes eget parti regeringspartiet ZANU-PF uppmanar nu presidenten att avgå. Men ännu finns inga bekräftade tecken på att han är på väg att gå kraven till mötes.

Den stora demonstration som väntas idag har beskrivits som en fredlig samling över alla politiska, religiösa och etniska gränser för att alla zimbabwier som vill bli av med Mugabe ska kunna visa en enad front - även militären har gett sin välsignelse till evenemanget. Så nu är frågan om massdemonstrationen idag förblir fredlig, och vad militären gör om den inte blir det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista