Foto: Martin Meissner/TT.
En "rökande" frihetsstaty --ett konstverk utanför konferenslokalerna i Bonn. Foto: Martin Meissner/TT.

Efter långa förhandlingar: Enighet på FN:s klimatmöte

1:14 min

FN:s klimatmöte i Bonn avslutades i morse med en överenskommelse om hur Parisavtalet ska omsättas i praktiken.

Förhandlingarna gick in på övertid men till slut enades de 195 länderna om det fortsatta arbetet för att begränsa den globala uppvärmningen till max 2 grader.

De gångna två veckorna i Bonn har handlat om att konkretisera Parisavtalet som slöts 2015, hur man ska mäta, jämföra och och följa upp vad varje land gör för att minska utsläppen av växthusgaser, så att Paris-målet om max 2 graders uppvärmningen också ska kunna nås praktiken.

Nu finns utkastet till en så kallad regelbok. Den ska slutligen klubbas igenom vid nästa stora klimatmöte om ett år i Polen.

Finansieringsfrågor har varit ett omstritt tema här i Bonn.

Det handlar om hur den rika industrialiserade världen, som också historiskt har stått för stora delar av koldioxidutsläppen, ska hjälpa utvecklingsländerna, som drabbas hårdast av klimatförändringarna, och kompensera för de skador som uppstår och bekosta nödvändiga åtgärder för att länderna ska kunna anpassa sig till förändrade villkor till följd av uppvärmningen.

Den omdiskuterade anpassningsfonden, som utvecklingsländerna är angelägna om, ska finnas kvar, beslutade mötet i Bonn. Frågor om hur den ska finansieras sköts däremot upp till nästa möte i Polen.

Resultaten i Bonn välkomnades i breda lager men det fanns också en utbredd frustration över att hela processen går för långsamt. Om temperatur-målet ska hålla måste tempot skruvas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista