Tusentals demonstrerar i Harare

3:38 min

Tusentals uppsluppna zimbabwier samlas just nu på gatorna i Harare – där krigsveteraner, aktivister och politiker inom det styrande partiet manat till demonstrationer för att 93-årige president Robert Mugabe ska avgå.

Hör rapport från vår korrespondent på plats i Harare i Zimbabwe längre ner i artikeln

Bilar tutar och upprymda människor visslar i huvudstaden, där zimbabwier nu samlas för protester. Många håller upp plakat med texten "Nog är nog, Mugabe måste avgå".

– Här i Harare skrivs det historia i dag, det är en otrolig stämning och glada människor, säger Sveriges Radios korrespondent, Samuel Larsson, som är på plats i Zimbabwe.

– Det är människor av alla sorter – det är vita zimbabwier, svarta zimbabwier, det är kristna, muslimer, människor från alla möjliga politiska schatteringar som går på gatorna i dag. 

Demonstrationerna sker efter en omtumlande vecka då militären har tagit makten och satt Mugabe, som styrt landet sedan 1980, i husarrest. Krigsveteranerna vill se den avskedade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa som ny president. De samlas för att protestera i Harares utkant.

– Människor här säger att det här gör vi i solidaritet med Zimbabwe, Mugabe måste inse att han måste avgå, säger Samuel Larsson. 

Robert Mugabe har ju haft makten här sedan Zimbabwe blev självständigt 1980, för 37 år sedan. I början gick det ganska bra, han var respekterad och omtyckt – men de senaste 15 - 20 åren har det gått konstant nedåt. Han har tappat sina vänner och har även förlorat kontrollen över makten.

Den Mugabekritiske pastorn Evan Mawarire uppmanar zimbabwier med olika bakgrund att demonstrera med krigsveteranerna.

– Vi har gjort gemensam sak med krigsveteranerna, med kyrkan och unga människor. Vi kommer att stå enade för ett nytt Zimbabwe. Vi demonstrerar för att kunna tacka vår militär, säger han i en direktsändning på Facebook.

USA:s ambassad i landet har uppmanat amerikaner i Harare att undvika en annan demonstration, som ser ut att vara en motdemonstration för Mugabe, och som väntas genomföras i huvudstadens centrala delar.

Fler protester väntas på många platser i landet under lördagen.

Mugabe samtalade med arméchefen Constantino Chiwenga under torsdagen, och försökte enligt många förhandla om hur hans 37 år långa styre ska sluta.

Mugabe visade sig offentligt för första gången i Harare under fredagen, vilket ytterligare eldade på frågeställningarna om hans diskussioner med Chiwenga, som ledde maktövertagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista