Barkarby
En ny stadsdel växer fram i Barkarby. Arkivbild från 2015. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skakig marknad: Bolag vill omförhandla byggplaner

1:57 min

Osäkerheten på marknaden för nybyggda bostadsrätter, har nu gjort att byggbolag vill omförhandla sina byggplaner med kommuner.

Osäkerheten på marknaden för nybyggda bostadsrätter, har nu gjort att byggbolag vill omförhandla om sina byggplaner med kommuner

I Järfälla, nordväst om Stockholm, där omförhandlar nu samhällsbyggnadsdirektör Emelie Grind byggplaner för 200 lägenheter.

– Det som nu händer är att man vill diskutera fördelningen mellan bostadsrätter och hyresrätter, men vill bygga fler hyresrätter, säger Järfälla kommuns samhällsbyggnadsdirektör Emelie Grind.

De 200 lägenheterna ska byggas av två olika bolag. Bägge är nu alltså i förhandlingar med Järfälla kommun, och det motsvarar en femtedel av de lägenheter som ligger i samma planeringsfas i Barkarbystaden. Här är planen att man totalt ska bygga ungefär 30 000 lägenheter inom 15 år.

Mellan att ett byggbolag vunnit en budgivning på mark och sedan själva köpet går det ofta två år, eftersom exempelvis planerna för bygget överklagas. Under den tiden kan både byggbolag och kommun ha möjlighet att hoppa av affären på vissa villkor, eller då förhandla om villkoren. Det är alltså det som nu sker i Barkarbystaden, att byggbolagen vill bygga fler hyresrätter, och  det betyder också lägre intäkter för Järfälla, eftersom markpriset när det byggs hyresrätter är lägre.

– Det kan absolut bli ett problem om byggherrarna får kalla fötter, det säger Olof Moberg, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Men, Emelie Grind i Järfälla är ändå inte speciellt oroad.

– Som jag upplevde 2008, när finanskrisen startade, då blev telefonerna helt tysta, byggbolagen slutade ringa. Men telefonerna har inte slutat ringa, vi träffar fortfarande nya intressenter som har idéer och projekt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista