Maria Sjöqvist, Sveriges Radio Ekot, november 2014.
1 av 3
Maria Sjöqvist. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio
Demonstration i Harare.
2 av 3
Demonstranter i Harare. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
Mugabe
3 av 3
Robert Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

"Folklig protest – som militären vill utnyttja"

2:49 min

Militären hoppas kunna utnyttja det folkliga motståndet mot president Mugabe i Zimbabwe.

Men det är osäkert om utvecklingen går att kontrollera, skriver Ekots tidigare Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Historia skrivs när tusentals människor marscherar på huvudstaden Harares gator och kräver president Robert Mugabes avgång.

Dagens marsch har bland annat Zimbabwe Grounds som samlingsplats – historisk mark i landet. Här mötte tiotusentals jublande människor befrielsehjälten Mugabe för 37 år sen när han återvände från sin exil för att ta över när den vita minoritetsregeringen gav vika. Platsen har också varit scen för tidigare oppositionsprotester som har slagits ner brutalt av säkerhetsstyrkor.

Men i dag marscherar människor fritt och öppet medan militären tittar på. För det är ju militären som på ett aldrig tidigare skådat sätt har gett sitt tillstånd till dagens marsch.

Det är ett genuint folkligt uttryck efter årtionden av tillbakahållna känslor vi ser i Harare i dag. Avskyn för det vanstyre som Zimbabwe tvingats leva i så länge har varit stark.

Men det är militären som styr i landet sen ett par dagar tillbaka. Att man har valt att tillåta dagens marsch betyder att man ser sig kunna använda den – som ett instrument och ett påtryckningsmedel.

Dels mot Mugabe, som enligt uppgift vägrar att avgå. Dels mot grannländerna: både Afrikanska Unionen och samarbetsorganisationen för södra Afrika, SADC, är helt emot att man ska kunna ta makten i ett land via militären. Dagens marsch strör lite folklig legitimitet över det som händer nu.

Den vi fortfarande inte har hört ett ord ifrån är den sparkade vice-presidenten Emmerson Mnangagwa. En person som många tror ligger bakom kuppen i veckan och kan vara den som kommer ta över. Just nu vet man inte ens om han är i landet eller inte.

Mnangagwa har varit Mugabes handgångne man i årtionden, och står mycket nära general Chiwenga som är landets högsta militär och håller i trådarna nu. Det har ju varit uppenbart sen början av händelseutvecklingen att det inte är några nya krafter som försöker ta över i landet, utan en av falangerna inom regeringspartiet ZANU-PF.

Men med dagens jättemarsch och glädjescenerna som utspelar sig på Harares gator är frågan hur militären och ZANU-PF ska kunna styra det som nu bubblar upp till ytan bland människor. Om de som ligger bakom veckans kupp kommer kunna begränsa utvecklingen till vad de tänkt från början – en intern maktkamp i partiet om vem som ska ta över efter Mugabe.

Eller om det nu är början på något mycket större.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista