Liberalernas partiledare.
1 av 2
Jan Björklund (L). Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.
2 av 2
Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio

Analys: Räkna med lagom bråkiga liberaler

5:32 min

Lagom till sitt landsmöte har Liberalerna blivit det senaste borgerliga krispartiet. Väljartappet tvingar Jan Björklund att tala skarpare om skillnaden mot Moderaterna, skriver Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

När Jan Björklund i dag sa att det måste finnas plats för ett parti som både talar klartext om integrationsproblemen och tydligt tar avstånd från SD var det med adress till Ulf Kristersson. Jan Björklund har ända sen i våras begärt att Moderaterna ska backa från beskedet att öppna för att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Men Moderaterna står fast och det ser inte ut att bli någon gemensam allianslinje i regeringsfrågan. Trots sin höga svansföring mot Sverigedemokraterna inte bara accepterar Jan Björklund det beskedet, han har till och med börjat försvara det och säga att det ändå är ett tydligare besked än motståndarna ger.

Jan Björklund kampanjar alltså för att Ulf Kristersson ska bli statsminister och Moderaterna det ledande partiet i regeringen. Detta tar något udden av kritiken mot Moderaternas hållning visavi SD.

Partiledningen betonar att Liberalerna driver kampanj som ett självständigt parti och att allianspartierna den här gången ska ha betydligt större politiskt oberoende än i de senaste tre riksdagsvalen. Även om Liberalerna nu sväljer förtreten i regeringsfrågan får de andra allianspartierna räkna med hård partiprofilering i andra frågor. Liberalernas chans att växa ligger framför allt i att ta röster från andra borgerliga partier.

När Liberalerna nu ska "tala klartext om integrationsproblemen" söker de svaren i sin vanliga verktygslåda. Den med påskriften "att ställa krav är att bry sig". Därför handlar debatten på landsmötet om sånt som att förbjuda religiösa skolor, ansiktstäckande klädsel hos offentliganställda och om skolflickor ska förbjudas att bära sjal. Få argumenterar mot, diskussionen handlar mest om hur långtgående restriktionerna ska vara.

En opinion på landsmötet vill helt förbjuda religiösa skolor, partistyrelsen nöjer sig med att stoppa nyetableringar. Samma opinion vill förbjuda flickor under 10 år att bära sjal i skolan och på dagis medan partiledningen har samma grundsyn men vill undvika att lagstifta om saken.

Kanske är Liberalerna sent ute med sin "klartext". Det finns en begynnande vindkantring i politiken där de frågor om integration och invandring som nyss var blytunga för väljarna nu får konkurrens av traditionella politiska frågor som sjukvård och välfärd. Det syns bland annat i att Sverigedemokraternas opinionssiffror under en längre tid stått stilla och nu till och med viker neråt.

Därför är det ett vågspel att göra frågan till huvudtema i valet 2018.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista